22.12.14

Bayi 39minggu!!

Dikesempatan yang berkesempitan, aku ingin mengucapkan salam doa selamat kepada ketiga-tiga subjek diatas. Kak Iati yang bakal menamatkan zaman bujangnya pada tarikh aku memulakan zaman jadi mak-mak dan Lalinda yang akan mengerjakan ibadah umrah pada bulan serupa.

Alhamdulillah....semoga persahabatan sejati ini kekal abadi hingga ke syurgawi.  :')

Hanya Allah mampu membalas rasa syukur tak terhingga aku, kerana dipertemukan dengan kakak-kakak sebaik mereka. Ohh..bukan 2 orang ni sahaja. Aku ada Kak Naddy, Kak Sarah & Kak Fairuz. Juga soulmate aku Juliet Oii. Mereka adalah angel.... bidadari!!!

Mereka sanggup menghunus pedang untuk membela aku ini tanpa usul periksa. See...girl-girl memang begitu....tahap mempertahankan kawan NO1!!! Relevant atau tak...no-2!

This is my current tummy!!! Perut aku dah tidak bulat elok..sekarang boleh mencapai tahap heksagon, pentagon dan tah ape gon lagi. Sebabnya ikut sukahati baby aku nak decide mengherotkan perut ibu dia gumana. Tapi selalunya camgini la....sebelah kanan tu macam full...solid...mampat. Belah kiri tu macam kosong anginnn je... orang cakap anak perempuan memang suka side kanan. Camtula kot. Mana-mana lah dear darling baby......

Dah masuk 39minggu, baki 7 hari menuju hari aku bakal membuat marathon di atas katil LR. Mental fizikal insyallah aku dah sedia... nak menghadapi sakit contraction pun insyallah aku dah ready. Huhuu..padahal sakit sikit aku dah nangis nenyangTimah...cemana? Tapi apa pun...sebagai ibu..aku perlu hadapi semua ini. Kalau beranak tu sakit teruk-teruk, takkan wujud perempuan beranak 12 atau perempuan hobinya mengandung macam cikgu sejarah aku dulu kan...ops!

Sekarang ni, perut adalah super sendat dan sangat lah sempit. Sampai aku boleh detect dimana siku, lutut, bontot anak aku nie...dia suke la seret sikut di sisi rusuk kiri aku. Kalau dengar suara ayah kesayangan dia tu...memang dia aktif. Lambat lepa panggil..''baby...mana siku ayah nak tengok..'' sretttt...dia seret tunjuk.. minta tendang pun dia boleh buat wa cakap sama lu...anak gua memang dengar kata! Hihii....


Ni pic lastweek....pi Toy Muzium Batu Feringghi. Perut macam tu la...ada cakap besaq ada cakap kecik. Yang penting..lepas keluar baby aku kena kecikkan badan balik. Aku nak sarung Levis size 26 aku tu balik ok. Memang dengar macam impossible sangat. Tapi aku akan buat!!! Nak jadi hot mama okay....diulangi HOT MAMA! Dengan hot baby! hahaaa..verangans...

Saat ini, aku hanya menghitung hari, hari-hari pujuk baby ''...keluar lah nak...keluarlah...kawan2 ibu semua due date sama dah keluar baby depa...baby seronok kot dalam perut ibu nie...aishh..jum jum keluar kita main jahit-jahit ....'' Tapi idok jugelah dia keluar...aku risau dia keluar weekdays..aku dah la sensorang kang maraung sensorang sementara laki aku sampai. ISK!!!!

Lately, aku selalu loya dan nak pitam bila jalan lama. Mungkin tekanan darah rendah aku dah datang balik. Jadi aku makan banyak...nak balance -kan darah. Yelah...kami berkongsi sumber darah...aku kena makan banyak benda berdarah....heheheee...darah...darah......

Akhir kata, doakan ini post terakhir aku semasa hamil, next post adalah gambo-gambo bab Sofea aku....ohhh tak sabaq nak tunjuk pada donia.......my super girl!!!!!

Kepada yang belum ada rezeki, aku doakan korang sabar dan tawakal. Jangan dipaksa jangan tertekan. Rezeki anak akan datang sesuai pada waktu yang paling sesuai untuk kita. Macam aku...kawen terus dapat anak sebab aku kan yang tak tahu nak kerja apa...tuhan bagi la aku kerja mengandung dulu... waktu paling tepat dah ditentukanNya. Kita sebagai hamba takmau-takmau engkar atau merungut...... insyallah aku doakan. ( doa ibu mujarab uols :p )

Oklah bye!!!!
xoxo

18.12.14

Kifarah & Karma

Kifarah adalah balasan Allah di dunia akibat dosa yang dilakukan oleh seorang hambanya.
Menurut sumber lain juga kifarah adalah hukuman yang diberikan Allah sebagai balasan dan ia akan menghapuskan dosa jika kita dapat bersabar dengan dugaan tersebut.

Saidatina Aishah r.a meriwayatkan Rasulullah saw pernah bersabda
 "Tidak menimpa ke atas seorang mukmin satu kecelakaan, biarpun duri,ataupun lebih daripada itu, melainkan Allah akan menggugurkan dengannya satu dosa" (Maksud hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslirn)
 
Karma : Tiada konsep dalam islam kerana ianya kepercayaan Hindu. Titik!
Jadi yang terjadi pada diri ini adalah tidak selain dari Karma, masyallah....
 
Dalam meniti hari, aku hanya insan lemah yang mencari erti hidup sebagai hamba Illahi, dan kini aku terkandas di laluan yang aku telah ciptakan sendiri. Kifarah yang menimpa ini, terlalu perit dan menuntut pengorbanan rohani jasmani. Ya Allah....hebatnya kuasaMu... 

Mengapa kita diberikan kifarah adalah kerana Dia ingin meringankan hukuman kita kelak di akhirat sana, jadi mengapa aku tersungkur lagi.....:')

Nikmat yang tidak dihargai, bahagia yang tidak pernah aku syukuri pada suatu ketika .. kini ditarik Illahi. DiberiNya sesuatu yang baru untuk aku tempuhi dan aku gagal lagi. Diberinya sesuatu yang aku idam dan damba..ternyata aku tidak berjaya jalani. Dan kini...titian yang tercipta untuk aku melangkah ke syurgaNya. Terpesong memimpin aku menuju jalan neraka. 

Apakah aku harus meneruskan?

Khilafnya diri menganggap aku mampu dan aku bisa mengemudi bahtera ke damai syurga.
Ternyata aku memimpin isi dunia ini ke lembah neraka..
Kasih sayang suci yang didamba, ternyata bukan aku layaknya.
Kasih sayang dalam mahligai syurga, ternyata menafikan aku haknya.

Tapi mengapa...

Aku sering bertanya mengapa air mata tak kunjung kering di pinggir mata..
Sedang aku pernah mengulum senyum bahagia, merembas suka..
Mengilhamkan keluarga seindah yang ternyata,
..jelas....aku bukan pemiliknya.

Sampai bila...

Aku harus mendera perasaan ..
Aku harus menyiksa anak dalam kandungan ..
Aku harus bertahan ..

Kepada tuhan ku memohon,
..berikan kekuatan..
..tunjukkan cahaya jalan..
..pimpin daku jangan pernah di pesongkan..
..pelihara aku dan bayi ini, dari ancaman...

Salam khamis kesayangan.... :)


16.12.14

Gambar Youjie Mengandung!!


Caption header adalah macam artis sesangat! Siapa nak tengok kau haa..
Hari yang gloomy, se-gloomy diri aku.. :')

Tak lama dah, tup tup tup.... baby dah membesar dengan sihat dan kuat dalam perut aku..currently 38minggu bermaksud dah cukup bulan untuk baby Sofea menjengah dunia. Buat masa sekarang apa yang aku boleh lakukan hanyalah menunggu ketibaan di comel dengan persediaan mental dan fizikal. Aku membaca dan membaca... bagaimana mendidik anak, bagaimana berpantang dan bagaimana menjaga badan, bagaimana menjaga rumahtangga... hardest thingy eva.

Berpantang nanti, aku dah hire seorang confinement lady, tak payah susahkan sesiapa.. Aku akan berpantang di rumah sendiri dan kengkawan boleh bebas datang anytime anyway.. ^_^

Kalau ikutkan due, 10 hari lagi aku bakal bersalin. Tapi kawan dan kazen yang due sama aku semua dah beranak. Semalam seorang, sekarang seorang..minggu depan bakal seorang doc. cakap dia dah boleh beranak.. jadi aku??? Baby seolah-olah selesa jer dalam ni...macam tak ada hint nak keluar je...sakit ape pun idok. Tapi kaki membangkak yang teramat... boleh rujuk gambar kaki aku. Pakai kasut jantan size 42 ok kau hado?

Berat?
Bulan pertama hamil, berat aku is 55kg, sekarang is 70kg. DENGAN BANGGANYA!!! dan berat baby is 2.5kg. S0 aku gain dalam 12-13kgjuga... ngeee, apa sahaja untuk mu sayang ibu....

Orang cakap, kalau kaki bengkak teruk tu dah on time dah tu....once dia surut, maka stanby lah anda. Dan sesungguhnya saat ini..kaki aku dah 2 hari surut tak bengkak-bengkak. Pray por meeeee...!!!!

Takut tak?
Opkoz takut...setiap detk saat dan ketika membayangkan macam-macam. Video beranak dah semua aku tonton...aku mencari kekuatan. Kalau aku mengadu takut...confirm kena marah..jadi aku harus diam dan menggali kekuatan sendirian... aih, risau risau..... emosi aku dalam keadaan yang sangat longgar yu no wut i min? Sensitifnya hati... rapuhnya jiwa hanya Allah mengerti. Tetapi tak mengapa... setiap dugaan kehamilan yang aku lalui...semua membawa aku kepadaNya. Semakin kuat dugaan ...semakin hampir aku pada pencipta. Lalu mengapa aku harus berduka kan... :)

Yang aku tahu, aku harus sediakan mental dan fizikal aku menghadapi semua ini. Ini satu rahmat besar... kehadiran anak, siapa taknak kan... :) Tapi andai aku pergi... taburlah bunga di atas pusara ku nanti.... hehee...

Perjuangan makin hampir, aku perlu berjihad demi seorang anak.. doakanlah aku kuat noh, aku kan yang populer dengan kemanjaan dan kelemahan dan ke-emo-an , cengeng etc... tapi tu mungkin dulu. Takdir banyak merubah aku menjadi wanita hebat... amboiiii!!! Aku merasakan anjakkan paradigma hidup yang tersangat ketara sebagai persiapan menjadi ibu dan isteri kini. Alhamdulillah...aku mesti cekal secekal sekarang... ngeeee :)


Akhir kata, lately Sofea ni suka mengeliat slow-slow jer.... kekadang siku atau lutut dia boleh jelah terkeluar kat tepi perut. Tetiba dia menghenjut-henjut rusuk aku... kekadang dia kentut kot...and kerap sekali dia sedu. Sian...tiap kali Sofea sedu.. aku akan usap-usap... sambil cakap ''..alalaa...sian anak ibu sedu eah...''

Pendek kata, walaupun aku berseorangan di rumah, tapi meriah....bermain dengan baby di alam rahim. Interesting!!! Aku sangat berharap...segala proses yang bakal aku lalui nanti akan dipermudahkan....aku tak sabar nak tatap wajah kesayangan bonda ni.... Aish...seronok :')

Dan aku akan menyanyangi dia..
Sepertimana dia akan menyayangi aku...

Amin.

6.12.14

Mom & Baby Fair@Spice Pisa

Apakah kepuasan menjadi seorang bumil? Opkozzz..jawapannya ialah membeli barang baby dan barangan sendiri sementara menanti hari kelahiran insan tersayang.....


Hari ini, aku telah melengkapkan persedian menyambut bayi dengan bershopping mungkin kali terakhir di Mom & Baby Fair di Spice Pisa Penang!! Yang bestnya...segalanya ada disini. Aku tidak teragak-agak untuk membeli set berpantang disini sahaja lantaran harga discount yang tidak munasabah bagiku ini.... Gambo diatas adalah hasil tangkapan hari ini : Banyak nau ini ini ini..

TruBellai - ala carte RM76.00
Set Gamat Jelly & Kacip Fatimah dan Sabun mandian herba wangi. Sebotol semasa mengandung..sebotol lepas beranak nanti. Harga set pantang TruBellai selepas 50% discount adalah RM175 sahaja giler... In details nanti Ah aku borak, aku sekadar beli 2 botol makanan tambahan perisa oren and strawberry ni aja..dengan sabun untuk firming and whitening. Sesaja beli sebelum beranak memang nak pakai sebab nak wangi dalam labour room karang. Psyco tak?

Set Berpantang Tanamera - RM290
RM290 sahaja instead of RM350 di 1st Avenue. Aku dah memang tak larat baca revoew yang mengatakan tanamera bagosss..aku memang nak beli maka aku terus beli malas pikiaq. Dalam set ni ada 10items lengkap untuk berpantang. Sabun Herba/ Teh herba/ Pilis/ Scrub Herba/ Bengkung / VCO/ Herba mandian/ Minyak urut/ Feminin wash/ Tapel etc tah tak ingat. Set tanamera takde makan pelik2..minum teh ja.. I loike!! So sekarang aku excited nak berpantang..nak tengok keberkesanannya gumana. Lepas tu aku uar-uarkan disini ok?

Bhersalin - ala carte - RM60
Aku membeli Tapel extra jugok, Tapel ni kata akak tu bagus untuk penaskan dalaman. Mana nak tau kekalau aku kena cizerrrr...aku sapu jelah menda ni di luar untuk kesan cepat sembuh luka cizer tersebut. Akak tu dah 3 kali cizer...sekarang pun dah 8bulan. Dasyat kak! Kak memang dasyat!! Dan minyak untuk baby juga aku beli. All in one. Boleh pakai untuk telon, untuk cuci pusat baby, untuk kembung dan urut. Takyah nak fikir banyak...senang anak aku nanti. 

MAM Pacifire - RM30.00
Aku adalah taknak sangat bagi puting kat anak aku takut jadi jong jong macam aku. Maka aku tak pernah nak beli tetapi malangnya aku beli jugok sebab comel sangat. Lagipun...kalau ikutkan style aku...aku kuat nangesssss..sampai papa pernah selotape puting di mulut aku. So...aku stanby jelah puting ni..lagipun tengah murah!! Yang best...ada jenis khas untuk elak baby menjadi jongang dan ada jenis glow in the dark. Wahhh...harus borong ...3-6 bulan.. 6 bulan above.. 16 bulan above..overrr!!

Tungku - RM40.00 
Sarung Tungku - RM30.00
Tungku ni nak pakai sampai anak ke-10 maka.. Aku tak beli tungku comel2 tu. Aku beli yang besi terusss...pueh!! Kerja-kerja persediaan menungku adalah kerja suami. Kihkih...

Barut - RM5.00 each
Barut aku beli dekat 10 dah. Separuh ikat style..separuh prap-prap. Setel siap color-molor..

Ini antara yang aku beli tadi... Nak beli juga set persediaan menanam uri. Siap tembikar lagi..asam..garam..kain putih...sarung tangan etc. RM45.00 tapi fikir balik...takyah la..sekua tu boleh carik sendiri aih..kapitalis terok ngat niehh..

Ok so, pendek kata. Aku dah ready sekarang dan anytime untuk push baby. Just yang tak berap nak sanggup ialah menahan sakit contraction huhuu... Sakit ok, aku dah rasa beberapa kali semasa fals contraction..menitik2 air mata kuh ini huhu..bayangkan...

Takpalah..jihat fisabilillah...
Okbye!!!


28.11.14

Syarat-syarat untuk bahagia..

Mengapa mencari cinta, sedangkan cinta selalu ada dari maha Esa. 
Mengapa menangisi hati, sedangkan dunia tidak berbaloi untuk dinangisi.
Mengapa merenyuk hati, menjeruk rasa.. tak berbaloi-baloi..

Sedang kita berhak bahagia tanpa syarat!

Kata Prof.Muhaya, jangan meletakkan syarat untuk bahagia. Kalau kita meletakkan syarat...maka kita takkan bahagia selamanya selagi tak cukup syarat. Menyusahkan bukan?
'' ..kalau aku tak ada rumah 3 tingkat, aku takkan puas! ''
''..kalau aku tak cantik, mesti orang tak suka! ''
'' ..kalau..kalau..kalau....''

##bullshit

No no no...aku membuat beberapa bacaan dan mencari beberapa kekuatan, lumrah dunia menempuh ranjau onak duri. Aku mencari ilmu rumahtangga kerana aku ternyata si penggagal yang sering. Jadi instead of bertanya...aku membaca, menilai, memohon petunjuk dan mencari jawapan dari yang berilmu dan benar-benar beraqal. Acea...takkan nak tanya hal rumahtangga pada si bujang dan dara?

Pagi ini, aku berniat untuk tidak menangis lagi kecuali di hamparan solat..
Dah kepenatan..kesian badan, kesian anak kecil yang aku kandungkan... mereka tidak berhak menerima perilakuan sebegini dari aku yang tidak bertanggungjawab...kesian-kesian.
Nangis cepat tua. muka dah nampak nak tua 10 tahun kehadapan dah ni cemana?

Kalau kita tak sayang diri, siapa nak sayang kita??? : kata-kata dari seorang sahabat

Entah berjaya entah tidak, tapi semoga terlaksana hasrat nan satu..
Aku tidak lagi ingin meletakkan syarat untuk berasa bahagia atau gembira..

Dulu seorang aku....
...kawen, mesti bahagia..kalau tak bahagia...mati lagi bagus!  bahagia tu macam segala-galanya
...suami mesti sempurna...kalau ada silap dan cela, lebih baik aku berambus! suami bukan malaikat
...disakiti, dilukai..tandanya tiada lagi cinta. Musnah hancur luluh semua... end of life dah..mati dah..
...mengandung mesti dihargai disayangi selalu.. kalau tak, kau memang sadis! nak mengharap orang sayang je keje kau!

Alah..macam-macam syarat lagi lah yang aku selalu letak dalam hidup aku.

Yer boleh...tapi kondisi aku tak sesuai lansung nek mengharap, aku harus belajar loose...loose jer.. Tak payah kuat berangan, hidup seadanya dan berjuangkan syurga hakiki...disana sejuta syarat pun bakalan dikabuli. Syarat sekarang...kena jadi muslimah berwawasan... ha gitew...tolonglah aku nak muntah

Pagi jumaat yang indah, aku lalui dengan tenang... ok tak la setenang mana sangat sebab time mandi iols menyanyi lagu siti nurhaliza yang sedih... Kemudian aku menjahit dan menggoggle design pillow yang bakal aku buat. Planning nak buat apa masa pantang, cari confinement lady..cari makcik mengurut dan tukar cover page FB. Tetiba... Perlu?

Seronoknya duduk rumah, rasa bagai di syurga..kalau kudrat aku kuat, macam-macam nak buat. Tapi nak tunduk pun tak berdaya. Kalau barang jatuh..jatuh la kau selamanya tak kuasa nak angkat. Lepas ni aku nak mengisi beberapa job application di Mara dan UITM. Result interview SPA pun keluar minggu hadapan. Moga mogalah ada rezeki baby..nak jadi orang bekerja tetap. Main-main dah banyak sangat aku nieh... isk! Segala persediaan hidup aku perlu atur teliti untuk sebarang kemungkinan. Sekarang aku bukan berseorangan...apa-apa pun aku berdua. Ada anak ni sebagai tanggungjawab aku...INGAT!!!

Okbye!







27.11.14

Suratan atau kebetulan..

Sesuatu yang tak disangka seringkali mendatangi kita..
Itukah suratan dalam kehidupan?
Atau sekadar satu kebetulan....

Pagi khamis yang indah, malam jumaat yang baraqah...
Moga malam-malam selepas ini akan selalu tenang...

Semalam aku bermimpi menggendong bayi..Aku yakin itu baby aku. Muka macam baby dalam gambar diatas. Hee...dah nak masuk 36minggu baby ibu. Anytime boleh popOut. Dah cukup bulan. Bersabarlah sayang.....ikut tarikh doc. na.... baby sayang ibu kan.... :')

Bayi yang cekal dan tabah bakal lahir di dunia, aku harus berubah menjadi lebih matang dan dewasa. Alhamdulillah....Dia yang maha esa sering mempersiapkan aku..aku menyedari sentuhan listrikNya ke sanubari. Penawar dan racun yang dicampak...segalanya memberi aku ujian untuk aku menjadi lebih baik hari demi hari... menjadikan aku yang tidak selemah dulu. MUNGKIN?

Dan kehidupan mendatang, aku telah membuat perancangan...insyallah selagi kita berserah kepadaNya. Selagi itu Dia tidak akau mengabaikan kita. Saat ini, hanya tuhan tempat memohon kekuatan dan tempat aku mengadu kepedihan. Bukanlah pedih sangat hidup ini...aku sangat bahagia sejak dua menjak ini. Tapi bumi tak selamanya hijau. Langit tidak selalu cerah..malam tak selalu berbintang bukan.... :)

Andai tersurat buat aku, 2015 adalah tahun ujian terhebat. Aku redha...mungkin aku akan menjadi lebih cekal selepas itu...menjadi ibu hebat MUNGKIN? Dan andai 2015 membuka lembaran bahagia buat aku...alhamdulillah.. aku bakal mencipta satu keluarga bahagia insyallah insyallah....

Dan sebagai seorang isteri, apalah adanya diri ini selain redha dan berserah. Redha ini bukan pasrah eskiusme... Titian yang aku pilih untuk menuju ke jalan syurga. Tidak semudah dalam anganan. Aku terlalu percaya konsep 'kahwin senang masuk syurga' sedangkan TIDAK SEMUDAH itu. Perkahwinan bukanlah segala-galanya. Tetapi ia melengkapkan syarat iman kita di dunia. Mencintai pencipta lebih utama dari segalanya. Kini aku faham dan sedar....

Allah lebih berkuasa.

Sampai disini.. '..ibu selalu mendoakan anak ibu menjadi wanita cekal dan syuhada yang sentiasa berjuang ke jalan Allah..' Amin..

xoxo!!

18.11.14

Hamil 34 Minggu seorang aku.

 Aku kebingungan pagi ni, sama seperti pagi semalam. Dan yang aku pasti...tiadanya jalur lebar internet buat aku mati kutu. Mana nak berniaga on9 tak dapat, nak membaca tak dapat, nak main Forex tak dapat. ehh?? Suami meninggalkan broadband, mungkin faham dengan kebuntuan aku. Maka here we go...blogging!! on9 pakai data di phone is tak puas

Aku tak pergi kerja sampai beranak, kalau ada case kena selesai baru iols pergi, mengada sesangat diri terasa. TQ bos sebab faham.. Tapi takpa...sekurang-kurangnya, di rumah ni, aku boleh buat preparation menyambut kehadiran buah hati tercinta bulan depan...kejap jer lagi.. :')

Actually, adalah penting untuk menjaga emosi, mental, rohani dan fizikal..bagi seorang ibu yang menggendong bayi di dalam rahimnya. Fizikal aku ok, aku lincah dan kadang2 lupa aku mengandung haha... memang jalan laju dan takda masalah alhamdulillah...lagipun babybumb aku tecik ajeee...... tapi! Part emosi...aku yakin dah lulus 1st & 2nd trimester. Aku sangat tabah dan cekal disaat-saat itu. Ujian melanda, perih menimpa...selamber aku lalui berbekalkan iman di hati, yakin Allah mengetahui. Tapi melangkah ke 3rd trimester aku merasakan hormon aku bergolak, aku sendiri tak mampu mengawal emosi badan sendiri. Tindakkan aku lebih di luar batasan fikiran aku sendiri..ya allah. Ganas sebenarnya aku. Fasa ini, aku sedari sesuatu...bahawasanya aku bukanlah lembik sangat...aku bukanlah sopan sangat. Sampai satu tahap...aku boleh bertukar menjadi 'waris jari hantu' hahahaa...aku baran & lemah. No Good!

Kalau ingin mencari kesalahan persekitaran, sudah tentu banyak punca. Tapi mengapa harus sebok menyembunyikan kelemahan diri. Ya...iman aku masih senipis kulit bawah besar. Aku harus melakukan sesuatu. Kerana aku tahu...segala petunjuk dan perkara yang menimpa..adalah proses aku untuk beralih menjadi seorang ibu. Proses yang aku harus tempuh persiapan mental untuk menjadi mak kepada anak aku nanti... aku harus belajar bersabar.....tawaduk dan cekal. CEKAL!!

Berbaki 4 minggu dalam perut, selepas ni..aku akan sunyi dari merasakan tendangan halus kesayangan. Perut akan sepi dari ketukkan atau rasa ngeliat cahaya mata. Bertukar sudah....anak aku bakal berada di depan mata. Aku bisa menyentuh mengelus dan membelai dia... mampukah aku menjadi ibu sempurna?

Hmm...memang banyak fikir, aku memang terampau banyak fikir. Kepala tak berhenti berfikir ...bagaimana aku akan mendidik anak aku nanti. Corak apa, cara gaya apa...nada suara bagaimana... kesih sayang seperti apa... 'oh...ibu terlalu inginkan yg terbaik sayang..'

So, aku bakal shopping buku hari ni. Yer..buku, i need books.
Bukan buku motivasi diri macam selama ni aku baca, bukan juga kisah-kisah wanita..bukan buku jadi kaya atau buku berniaga. Aku nak cari buku motherhood sikit...hihihi... tunggu nanti aku update eah. :)

Kbye, rasa relief sangat lepas blogging.
Ohh...separuh kekuatan ku datang kembali...terimakasih kepada yang membaca dan masih setia mengikuti aku yang emo. ini. 

oxox!




7.11.14

Kenang-kenangan..

Semalam nan ngeri telah berlalu, menanti hari ini dan esok yang belum pasti..
Di hujung rasional seorang wanita, aku memperjuangkan nasib diri.
Dalam kemangguan jiwa dan emosi,
Dalam kejutan demi kejutan dan pasrah hati..

Aku sedar,
..kebahagiaan bukan milik aku lagi..
..cinta sejati, mustahil termiliki..
..aku dibenci, sentiasa ditolak ketepi.
..aku pernah menjadi isteri, tapi bukan kekasih hati.

Di penghulu sulung November 2014..
Aku melihat dunia dengan pandangan baru..
Mengenangkan khalifah nan bakal menjengah dunia,
...dan aku satu-satunya bakal mendidik dia.
...aku satu-satunya harus melegkapi keperluan kasih sayang dia.

Hana Sofea,
Bertabahlah sayang...

Maafkan ibu,
..tiada harta, intan emas permata buat menyambut lahir mu..
..tiada kasih sayang sempurna, menanti ketibaan mu..
..tiada..tiada apa janji, tiada apa yang pasti.

Maafkan ibu,
..menyiksa mu, sejak di rahim ibu..
..mendera mu, sejak di perut ibu..
..menyakiti mu, dengan menyakiti diri ibu...

Maafkan ibu..
Maafkan ibu..

Hadirlah sayang..
..akan bersama kita menyelak isi dunia..
Mencari kekuatan menghadapi rona fana..
Mengumpul bekalan buat bekalan akhirat sana..
Di sisi kita mungkin tiada yang sempurna,
namun di hati ibu..

Dirimu adalah kenangan sebuah cinta yang pernah tercipta..
Hana Sofea.. 

13.10.14

Dua jiwa satu jasad

Sekian lama menyepi sang melankoli hati..
Ku sangka dia telah diusir pergi,
..dek bahagianya sebuah realiti ..
Ternyata...
Ia kembali menyorot air mata ..
Menggamit parah sekeping hati..
Malah lebih remuk lagi.
Malam nan dihimpit mimpi insani..
2 jiwa pada 1 jasad ini,
...kembali merenung dan menyendiri..
Bezanya kini 2 nyawa satu naluri...
2 jantung 1 hati...
Berkongsi perih menyayat hati...
Dimana hilangnya cahaya bintang...
Kemana soroknya sang rembulan..
Yang selama ini menyinari malam..
Yang tersisa hanyalah pohon rendang..
Dan jendela usang...
Menadah gerimis dari kelopak kian sembab...
Menyapu tangis dari relung hati kian pedih...
Mengenang cinta..bukan lagi sesuatu yang didamba diraih...
Perginya cinta bersama impian lebih  indah..
Tinggalnya bayangan hitam menghantui malam nan gundah...
Memeluk kenangan sendirian..
Menghayalkan memori nan selalu diingatan...
Mengumpul kekuatan.......
Menumpu jalanan..
Menyimpul kudrat dalam kelemahan...
Selamat tinggal cinta...
Selamat tinggal sayang...
Seesoknya kau menatap aku.
Hanyalah tubuh kaku..
Jantung yang tidak berjiwa..
Hati tidak berisi rindu...
Senyum nan palsu...
Aku yang baru.

10.10.14

Masihkah aku diinginkan?

Apalah mahu mu kasih?
...kau pilih diriku di dalam hidupmu..

Nyatanya ku lihat ini, tak bisa kau cuba untuk setia..
Sudah cukuplah sudah, ku memberikan waktu
Kau selalu tak bisa mencuba untuk setia...

Yang selalu ku inginkan, yang selalu kunanti..
Kau cuba untuk mengerti, apalah arti mencinta..
Dan harus kau sedari, bila ingin bersamaku..
Jangan cuba kau ingkari, cubalah untuk setia.....

Masihkah aku di inginkan?
.. masihkah aku didambakan..?
Masih ada waktu untukmu bersamamu,
..akan kah ku jalani hidup...

Dan harus kau sedari, bila ingin bersamaku...
Jangan cuba kau ingkari, cubalah untuk setia...

:')


6.10.14

Doc. suruh stanby baju baby dah...

Masuk minggu 28, perut naik mendadak meninggi... Iols is nebes tapi happy. Kerana apa...kerana dah start boleh kita kicking baby dan catat...tapi kalau tak cukup 10x10 kicking sebelum 10malam. Kena refeer doc. Dan ke klinik berdekatan takut baby ada masalah...ok simpang malaikat 44.

By now pun,kita dok typing...baby nyebokkk la nak kicking. Semalam....seronok gamaknya baby, sampai 4-5 pagi sejak 12malam... Ber-vibrate dan bertukang dalam perut masyallah.....bahagianya ibu rasa nak oi... Sampai tak lena tidurku... Tapi perasaan itu memang beza...... Satu badan, 2 nyawa...berkongsi badan kita ni sayang....alalaaa....mana lagi nak seindah pengalaman mengandung. Allahuakbar...

Kenapa bila baca balik, tatabahasa dan lenggok bahasa terabor? 

Apa pun, esok ibu nak gi scan baby...nak tengok confirm bebetul boi ke gurl....hari tu tak jelas..maka ibu membeli baju white-white sahaja.. Kalau girl, ibu dah perati satu skirt comel warna pink... Tapi kalau boy....haaa dah ada dah set baju bola merah tu untuk kamu nak...

Excited excited...membeli barang bayi adalah excited. 
Nanti ibu nak beli napkin doremon...hahah owh kicking lagi...

Kekadang terfikir...dok kayuh basikal kah....
Dok ketuk perut ibu kah...
Dok hinggut2 kah...
Main buih ke....vibrate masyallah kuat...

I lubyu baby, ibu takut ok nak beranak...tapi demi mu anak..
Team work ok!! 

Xoxo 



4.10.14

Hujan dan luka merah menyala..

Dalam ketabahan seorang wanita,
Kekentalan seorang ibu..
Ada air mata nan menitis mengenang penyesalan dan keinsafan ....

Kesilapan lalu nan menghambat,
Dosa lepas nan menjerat..
Pada kenangan dulu yang mengajar cinta..
Pada harapan kini yang mempersembahkan duka..

Di bawah langit,
..berteman hujan dan gerimis dan rembulan muram durja.

Aku membalut luka merah menyala. 

1.10.14

Neon bukan kejora..


Kita pernah ingin menjadi sinaran,
..pada sebutir bintang nan telah bersinar..
Lalu..menjelma menjadi kejora.

Menghadirkan diri pada sang bintang,
Megah menyuluh cahaya..
Bangga, menerangi malamnya...
Kerana kita sangka, 
...akulah kejora mu..

Tetapi terkadang...
Kita lupa, 
..kejora kita tak selamanya menjadi sinaran,
..dambaan sang bintang.

Kita mungkin pemalap malam-malam..
Mungkin kita penyebab gelap dan menghitam..
Malah memberi kepayahan, 
....punca kemurungan perenung malam.

Entah...
Mungkin kita bukan kejora,
..jauh sekali rembulan nan indah...
Mungkin kita sekadar neon di bumi,
..menanti waktu terpadam tatkala subuh menjelang.

Sinaran yang kian pudar..
Kian pudar dan kian malap..
Menunggu masa untuk diganti..diganti..diganti...

Neon. 
Bukan kejora.

30.9.14

Baby menendang!!

Ni gambar perut aku snap sambil baring, giler tak senonohhh......apa pun, nampak tak kebulatan yang terserlah tu?? Hehee..justeru mengubah aku kepada hobi baru..... setiap malam aku dan suami akan main baby!!!!

Hahaha....alhamdulillah, kuasaMu ya Allah.... kami berdua enjoy bermain-main dengan baby dalam tummy. Active sangat baby ibu ni. Pantang ok..pantang dengar suara ayah dia....terus mengelinjat. Apakah bahasa itu abaikan, tapi aku tahu korang fahammm....

Baby selalu gerak dalam jam 6am TEPAT. Kejut subuh namanya...dia akan menendang-nendang selagi ibu tak bangun...jangan harap penderitaan akan berakhir. Sakan kau nak.... kemudian, jam 12 tengahari dia kembali aktif....kendian jam 4-5-6 memang timing dia dok minta ibu melayan dia. Harap maaf ibu time tu sibuk...main lah kau nak sensorang....

Malamnya...jam 8malam dia akan pusing-pusing dalam perut. Kemudian jam 10tepat..dan jan 12 malam tepat.. Ohmai....kalaulah itu memang waktu aktif dia bila keluar nanti, ibu dan ayah terpaksa bersengkang mata nak..... aku dan suami dah plan-plan nak ubah timing aktif budak ni. Tapi tulah.....last-last dalam takmau layan baby, hati tak kesampaian....mana boleh tengok perut senget-senget sensorang, confirm si ayah akan datang tepuk-tepuk atau gomol-gomol....amboii anak ayah ke  tewww....

Mulai jam 12 malam, dia akan selang beberapa jam menendang lagi...sampai pagi. Kadang-kadang tidur aku memang tak jerap melayan baby..tepuk-tepuk usap-usap. Cayang ibu kuat minta perhatian ni nak kena niiii....

Apa pun, aku rasa keindahan yang tidak berbelah bahagi saat ini....seronok rasa baby pusing dalam perut...seronok rasa baby ketuk-ketuk. Kadang-kadang, aku pun terkejut sensorang bila dia kasi flyingKick... leh tahan gengster anak ibu macam ibu :P

Terima kasih Allah, anugerah ini tidak terhingga buatku...
Biarlah kurang itu ini, tapi hadiah tidak ternilai ini melebihi segala-galanya melebihi isi langit dan bumi......

Semoga anak ibu menjadi insan yang mendirikan solat 5 waktu.
Semoga ayah dan ibu bisa memberi kasih sayang seutuhnya buat kamu.
Semoga keluarga kecil kita dibawah lembayung baraqah tuhan nan satu.

Amin... :)

25.9.14

Rindu

r..
i..

n...
d..
u..

19.9.14

Entry aku yang menggelabah~

Semenjak dua menjak ni, semenjak baby dah makin besar... tarikh due pun dah makin dekat. Aku sedikit sebanyak merasa kegelabahan yang tidak terkawal. Tapi dari luar orang tengok aku rileks ja. Hakikatnya NO!! ok...kepala otak 360 darjah fikir...wut shud i doo...wut shud i plan...wut shud i do next next ... aih~

Kehidupan seperti biasa, menggelabah...
Sekarang ni, aku buat banyak benda 1 masa AS USUAL foine!

..balik kerja kalau kudrat larat. Aku menjahit order yang tidak henti Alhamdulillah... Kalau ada pengantin nak berinai...aku cargas ke lokasi. Kalau ada buyer nak view rumah...aku kena stanby. Pheww....aku penat, suami pun penat sebab jadi driver aku sebab aku tak ada transport. Uwa....!!

Masa berehat kami..limited sangat...Balik kerja dua-dua FLATTT! Oh...tidak!! Kemudian aku terfikir..kalau ada baby macamana pula hah?? Aku tengok di FB, BLOG, kawan2 dan kenalan..ramai yang suri rumahtangga yang bekerja dari rumah... how awesome kan..........tapi...........mungkin record aku sebelum ni tak berapa nak cantik. Maka aku tidak dibenarkan berniaga on9 sahaja...hahahaa..ok foine aku memang tak berdisiplin, dan sedikit sebanyak aku dah makin disiplin bila aku bekerja. Tapi aku cepat penat dan tertekan. T___T Kadang-kadang, aku terfikir..kalau aku kerja dari rumah aku lebih jimat :

- Jimat tenaga
- Jimat masa
- Jimat minyak kereta suami
- Jimat belanja harian
- Jimatttt....boleh masak, uruskan diri, anak dan suami. **matakeatas

Entah la.......
Entah la.......

Adakah bulan depan aku masih mampu bekerja dengan baby 7 bulan?
Adakah bulan depan-depan aku mampu menjahit dan buat semua yang aku buat sekarang?
Adakah lepas ada baby ni...aku boleh bekerja 3in1 seperti sekarang?

Omai..omai....
Aku tidak hingin anak aku kekurangan kasih sayang seperti aku...hahaha!!
Aku pun tidak hingin anak aku terabai dan kurang perhatian....

OkbYe!!
Terima kasih kerana membaca bebelan sampah ini, sekian...ASSALAM!!

 






 



17.9.14

Buah hati ibu kuci-kuci!!

 Sebelum ni, boleh on lappy letak atas perut, sandaq di katil. Sekarang dah kena adjust atas paha sana.  Perut dah membesar...hehe...baby aku bukan main dia membesar dengan pantas....jadi today ibu nak mengenang-ngenang tumbesaran baby ibu kejap. 

  Cak!! Ni baby ibu masa usianya 5 minggu. Genap 5 minggu ibu dan ayah bernikah. Allah yang maha pemurah dan maha mendengar doa setiap hambanya menganugerahkan sebuah hadiah yang tidak terhingga. Ibu selalu doa nak baby.... see.... kuci-kuci dah ada dalam worm. Tak sempat ibu pergi honeymoon....rupanya dia nak honeymoon sekali!!

Aku sendiri yang dapat detect somethin happen dengan badan
 aku selepas 1 bulan kahwin. Ada suatu pagi...aku terasa kulit badan dan muka aku glowy sangat, rambut pun macam lembut dan silky. Ada dalam seminggu aku rasa aku lawa..haha... lepas tu aku kuat tidoq. Tidoq-tidoq...dan lepas tu bulan tak datang-datang.

TIK!!! Dalam hati...''...ada baby kah dalam perut ??? ''
Paling gelabah adalah suami...hahaha 3 kali check occay... moment tahu ada baby dalam perut, aku menggelatar dan menangis. Tah sebab apa....takut ada, suka ada..terkejut ada....syukur, risau...etc.


Ni baby ibu semasa usia 2 bulan... dah nampak cetotetnya... bentuk badan, ada tangan kaki dan kepala. Tecikkk...dan sempurna. Masa 1st trimister...suffer hanya tuhan yang tahu. Tapi ibu kuat...ayah pun redha aje dengan ibu. Ibu tak ada alahan pun alhamdulillah..malah ibu kuat kerja. Ibu kuat masak sebab tak suka makan luar...suka buah dan ibu tak suka makan jeruk. Good baby good...healthy tubuh badan baby. Baby suka kismis....ibu makan banyakk kismis masa tu... Perut tak nampak ape pun....boleh pakai jeans ketat lagi. Ops....

Tara!!! Semalam...baby ibu dah 17cm panjang masyallah kuasaMu. Baby dah nak masuk 6 bulan. Baby dah sempurna sifat. Ibu nampak tangan..jari...lengan, kaki, betis...tulang rusuk..kepala...batang hidung.... ini kali pertama ayah tengok baby direct, sebelum ni ayah tak berani masuk. Jadi memang lah ayah kamu blur nak cam...apakejadahnya di screen tu...kelakar occay....haha

Kepala baby ke bawah, kaki baby di atas ... berat baby 900gram hamik kau. Patutla ibu kne marah doc sebab berat naik 60kg...baby la ni eaaa...hehee seronok betul membelek gambar baby tidur. Tak sabar tunggu baby keluar....

Today, ibu mc... seiap minggu kena check darah sebab rendah sangat. Alhamdulillah....dah ok balik. Bukan apa....ibu kamu ni malas makan ubat doktor... hiikhik...

Sekian, update pic baby ibu...
Hero ka Heroin....syhhh....biarlah rahsia lagi naaaa.....


Cekidout!!!!

12.9.14

Happy Birthday my other half Hazlami!!


Sebagai seorang yang mempunyai daya sentimental value yang tinggi, kedatangan hari lahir pasangan adalah sesuatu yang sangatlahh sesuatu. Ehem..jadi pada tanggal 5 September, aku mencuri masa dan membuat misi rahsia. Iaitu carik hadiah birthday encik suami!!

Memang dah kena warning awal-awal jangan bazir wang, sebab tak lama lagi dah nak timang cahaya mata kanz... tapi, mana hati tertahan...kita boleh adjust sambutan birthday kepada yang menjimatkan wang yet sweet. Sweet kah?

Aku nak hadiahkan jam, tapi last year dah hadiahkan jam. Nak hadiahkan kasut...kasut dia dah berlambak. Nak hadiahkan PS3 tak mampu haha...kang kalau aku bagi game, siapa nak layan aku di rumah kan... tak adil tak adil. Jadi kita hadiah sesuatu yang bakal boleh disimpan hingga akhir hayat.

Selepas diservey-servey dari satu kedai ke kedai yang lain. Akhirnya aku berjaya menjumpai kedai yang menawarkan harga terbaik. Bekas baldu menjadi milikku. Dengan harapan membunga. Masuk kedai hadiah beli wrap ..kotak..dan anak patung tikuih!! Hik hik...tak dilupai kad!! Kad adalah wajib kerana disitu boleh aku coret 1001 ayat bicara indah ungkapan sayang kepada suami... hiks!

Malamnya, dengan lembik lemah longlai seharian bekerja... aku terus wish tanggal 12 malam. Hehe...cambiaseeeerrr...laki kalau tak buat cool tak laki arr! Jangan la nak mengharap dia buat muka comey ka muka terharu ka...macam tu la muka dia, tersipu-sipu....



 Tada!!!! Ini kek coklat yang aku buat... KitKat...Snack...Tobleron...Strawberry.
Lepas makan sugar rush.... ingat lagi, aku bagun pagi mengamuk-mengamuk sebab suami asyik main Candy Crush. Dan aku lupa duduki Online Exam Pegawai kastam... nangisssss iols ok!!! 

Lepas dah tak nangis tu kite masak kek larh!!!

 
Ni semalam, lepas dia balik dari meeting di Kl. Sebelum hantar keluarga mertua ke Haji juga, menunaikan rukun Islam ke-5. Sempat main potong kek birthday Giant RM10.00.... muka aku muka orang kena tinggal 1 hari adalah disaster habes...

Tangan iols memang urat dawai tulang besi kanz.

Sekian!! 

Happy birthday cecayang ku!!! luv you till end of my life.... muakss!!!!

10.9.14

Monolog luaran vs bebel dalaman?

I lost myself. Haha...wadda intro konon dramatik!
I miss the old me....but i dun wanna lost people around me currently..

Rindu kawan-kawan, persahabatan dan 'carefree me' hahaha....asyik nak gelakkk jer..
Sekarang tanggungjawab makin membesar, aku takut aku terjelepuk sebelum lulus ke garisan penghabisan sebuah perjuangan..... tapi as usual, aku mesti boleh aje!! ^_^

Takut jugak la sesikit. Tsk...

Aku dah ada pelindung ... aku dah miliki cinta agung dan aku dah ada tujuan menuju syurga terulung. Syukur alhamdulillah...... :') Pun bakal ada zuriat ....yang selalu jadi peneman bila aku bosan jeee...confirm kena terajang.... comel anak ibu nak main sakat-sakat perasaan ibu eaa...tunggu lah kau nak~

Sekarang ni, baby dah 5 bulan membesar di dalam rahim ini, macam tak percaya lansung. Tapi memang hakikatnya..aku dah 60kg. Gulps.... tak kisahlah, walaupun ai 60kg, size seluar kecik masih sama occay...takde masalah!! tetiba difensive. Lastweek shopping baju mengandung. Jangan harap la nak beli baju ngandung...ai beli baju besar sahaja di 1st Lady... nextmonth kita beli lagi yang lagi besar memandangkan keadaan perut yang naik lajuuuu giler.... laju giler budak tecik nih membesar.... bagus bagus!! asalkan cukup nak keluar..kang kalau keluar kot tingkap naya ibu kena belah... yer nak...kawal2 pemakanan tu sikit. hemm...

Lately aku banyak berfikir, kekadang masa tidur pun berfikir...otak takboleh stop. Kalau tak berfikir...aku mengira dalam tidur. Tahu ke mengira apa? Aku kira financial client aku lah...kekadang kira nak markUp berapa sesebuah property. GILA. Bila tersedar dari tidur...aku rasa otak aku penat sangat. Lepas tu...tidur aku yang selepasnya memang tak kualiti. Kemudian bangun pergi kerja... LUNYAI..

Anyway...jual rumah adalah seronok!! Tapi kadang-kadang sakit jantung.
Nak cerita banyak fasal property ni, tapi aku busy..... tapi nak cerita. Tahla....

Anyway...doakan aku dan baby sihat selamanya.










28.8.14

Rania Marketing vs Personal Loan?



Ehem..ehem.... bismillah.
Ni partime business ai dan suami, kami memang aktif dun worry. Tapi malas nak update setiap perkembangan sebab memang tak sempat. Mana nak jual rumahnya aku ni..mana nak jadi mak andam menginai pengantin lagi..haha menjahit order lagi.. maafkanlah ketamakkan diri. Cukup 40tahun aku pencen la...melancong kesana-kesini acea.....

Kami mendapat banyak panggilan berbaur begini :

'' Assalam...saya nak tahu pakej Rania yang boleh dapat Loan 50k tu macam mana nak apply yer? ''

''..helo..boleh saya tahu details personal loan pakej RM1150 tu bagaimana dan bank apa? ''

''.. saya nak buat loan tapi tak lepas, kalau ambil pakej Rania Marketing ni agak-agak boleh bantu saya untuk lepas buat personal loan tak? ''

Ohmaigoddd......???? Loan???
Kami seperti kaunter pertanyaan, LOAN LOAN LOAN. Oh sedihnya...orang kita mamang kaki personal loan kihkih.... Loan tu lebih menarik perhatian depa dari BERUSAHA!!!

FYI
Rania Marketing TIDAK PERNAH menawarkan apa-apa pakej BUAT PERSONAL LOAN. Harap maklum. Kami tidak suka orang yang nak start buat bisnez mesti buat LOAN PERSONAL. No no no nooo..... dan informasi LOAN & Rania Marketing tu semua SPAM. Kalau uols kenal sesiapa yang offer camtu...pakej Loan Loan nih, haa..... cecepat call i boleh? Kami nak cari juga....siapa gerangan pembawa harapan tu.... kemalasan namanya. Kalau nak berjaya usaha la.......slow pun tidak mengapa ma...




Macam ai, ai bekerja dan berniaga. Ok ambil kesempatan di entry sendiri boleh? 

1- Kepada yang ingin membeli rumah SUBSALE dengan harga bawah market value.
Boleh contact ai di : 0111-0642303 ( Erin )

Kami menawarkan SKIM 0% Deposit kepada yang ingin memiliki rumah dengan syarat, ada KWSP dan tidak berhasrat menggunakan Goverment Loan. Call ai dan bagitaula nak rumah mana-mana dan budget berapa-berapa... ai ni consultant pekak aje...nak bantu-bantu uols miliki rumah sendiri.....semua urusan jual beli ai setelkan. Nak jual rumah pun ai boleh jualkan insyallah.

2- Kepada yang mencari pengukir inai, tukang berinai pengantin boleh contact ai di fanpage sila LIKE FANPAGE ----> ( CLICK ) JONG JONG INAI .

3- Kepada pencinta Felt Produk sila LIKE ---> Artsy Suzie Collections!!
Nka tahu apa, tengok sendiri malas nak update, sakit belakang nak kemas barang balik!!

Kbye!!

INGATTT......
Rania Marketing TIDAK PERNAH MENAWARKAN APA-APA PERSONAL LOAN NO NO NO!!!!!

Like RANIA MARKETING FAPAGE NI ------> RMGroup ( click )



CONTACT PERSON : Hazlami : 017-6035556


Masih belum terlambatkah?

" Masih belum terlambatkah membina kerjaya? Dah tua...dah 27tahun dah .... baru nak nampak sesuatu. Sedangkan orang lain dah terbang tinggi... aku masih meraba di kaki bumi. Hmm...... leks leks..

Cakap tentang kerja ...bulan ni alhamdulillah, setelah 2 bulan bekerja..aku dapat jual 2 biji rumah, area Sungai Petani dan Pangsapuri Sutera di Seberang jaya. Murah ok...kalau bukan disebabkan aku ni tak ada gaji tetap sebab menganggur ..memang aku dah rembat buat invest.. T___T'. Pangsapuri low medium cost terjual dengan hanya 87K, bawah market value pula tu... Value sana 100K occay...  3 bilik...di zaman sekarang..mana nak carik bawah 100K 3 bilik? Permintaan sewa rumah di seberang memang tak payah fikir 2 3 kali. Sekali publish ' rumah untuk disewa' maka setahun la suffer jawab phone...ramai bebudak Poli, Uitm dok mencari bilik... Loan rumah buyer aku, bulanan dalam RM500 sahaja.. kalau sewakan bulanan RM500 dah setel hidup. Kalau nak untung... 1 bilik RM200...3 bilik RM600, dah ada profit disitu.... agak-agak lagi 5-10 tahun..jual!! Beli rumah besar lagi... Hartanah Penang...boleh naik 3 -10 % setahun. Gileeeee...

Sesak nafas bila lepas type, baca balik ayat sendiri...fuh fuhh..

Lagi 1 kes, rumah Taman Sri Bayu Sungai Petani. Ni memang 100% kami berhubung melalui wassap dalam proses jual beli. Hahaha.... buyer aku KL, rumah tak tengok..aku pun call owner dengan phone... tak tengoK rumah juga sebab owner bagi gambar sahajaa... document pakai faks. Tandatangan Loan Offer dan S&P melalui pos.. mengagumkan tak? Last-last proceed!!! Alhamdulillah....mendapat kepercayaan adalah sesuatu yang tak ternilai...mengkhianati kepercayaan adalah besar pembalasan dosanya...rasalaaa...

Sekarang ni, hUjung bulan boleh bernafas lega....focus untuk nest month punya target.. fuh..fuh...aku semangat la juga, tapi kena jaga kesihatan aku jugek dan baby ni...kang aku penat, dia penat acener.... so far, aku tahu anak sulung aku ni very the strong!!! Boi ke girl kita tengok minggu depan ye....weuuuu....exciting!!!

And dalam dalam masa terdekat akan ada lagi 2 biji rumah cash buyer...area Sungai Dua dan Batu Feringghi. dan 1 biji untuk buat proses sahaja area Sungai Petani!! dan beberapa yang menyusur....dengar macam meletops sangat!! Tapi masalahnya aku bukan agent hartanah berlesen tu... aku bekerja di bawah agency. Beberapa sangatlah $$ nyer...Tak mengapa...kata orang...ambil pengalaman dan buat contact... insyallah lepas deliver baby, aku akan duduk peperiksaan real estate...baru dok servey-servey company mana yang ok. Tak kisahlah....di Penang memang susah sikit...didominasi oleh Cha Ya Nun Alif..tapi takpa... kelau boleh tembus pasaran mereka....bukan ka Fa Chai! Fa Chai!!? semangat taklehblah pepagi +__+

Suatu ketika dulu, aceaa...zaman belajaraku ada kenal dengan seorang yang memang dalam bidang ni. Dia bos dalam 1 company valuer..dalam kesedihan aku yang dah ada digree tapi tak tahu arah hidup. Aku selalu on9. Jadi aku kekadang chatting. Brother ni suggest aku masuk real estate, katanya..aku ada ptensi, pui... masa tu aku tertekan, tak boleh kerja dan tak tahu arah..aku menangis, kurung diri dalam bilik dan dunia aku hanya internet...gile bapak bosan. Tu zaman sebelum aku jumpa dengan Artsy Suzie aku lah... ada hikmah tu....

Aku dicadangkan ambil exam, pi training, belajar property.. kalau masa tu aku 'cekang' ..kalau masa tu aku ikut cakap brother tu..taktahu camner sekarang seorang aku. Aceaa...tapi Allah maha mengetahui dan maha mengatur segala sesuatu yang terbaik untuk hambanya..

Dalam masa sama, aku harap aku dapat interview untuk Pengawai Penerangan dan Pegawai Kastam yang bakal aku duduki peperiksaannya sabtu ni. Fuh...camnilah baru nak mula hidup, orang dah buat benda camni 2 3 tahun dulu.....takpe-takpe, janji aku dah kawen. ehh???

Oklah...selesai update untuk motivate diri, nak bersia-siap pergi kerja. Nun jauh di Tanjung Tokong. Doa aku..agar tak bertembung lagi dengan eks wai zek hari ni..hahha kbye!!

Selfie time!!!

Sila MUNTAH!!!

22.8.14

21 Minggu bersama ibu.

Lastweek, kali ke-2 ibu muntah sepanjang hamil... Kali pertama masa bulan puasa, muntah tu sebab makan pedas dengan minum fresh orange. Rasanya anak ibu tak suka pedas dan masam. Pantang makan masam..atau pedas, confirm die meragam.... bagus anak ibu, kalau ikutkan pe'el ibu... memang mengketedarah cabai dan jeruk aje.... alhamdulillah...sepanjang kehamilan, ibu tak suka lansung jeruk... tak suka pedas juga...ibu hanya suka sayur, buah, nasi panas, masakkan rumah dan SEAFOOD!! nyummm.... pandai anak ibu dari dalam perut dan educate pemakanan ibu... teamwork!! :P

Lastmonth checkup, doc pesan 3 September nanti datang ambil 2 injection 'kancing gigi' sebab anak ibu dah start gerak-gerak. Hmm...baby memang suka gerak ikut time, subuh...jam6 petang and tengah malam. Tapi lately kenapa tak gerak sangat...ibu risau to the max. Sebelum tidur ayah selalu borak dengan baby suruh gerak-gerak ayah nak rasa. Tapi kalau baby gerak, ibu bagitau ayah..ayah selalu pun tak dapat rasa juga..hikhik...biarkan dieeee.......  baby kan kecil lagi, hanya ibu boleh rasa buat masa sekarang kan kan... cakap pada ayah.rilex brother brother rilekkk.. hikhik

Minggu ni ibu jarang mengaji, kesian baby... ibu penat..kekadang sibuk di dapur. Insyallah minggu depan kita intensive mengaji balik naa... dah nak masuk juz 8 sejak baby dalam rahim ibu. Alhamdulillah...agak-agak mampu tak habiskan 30 juzuk eah... insyallah la baby, ibu cuba.... doa ibu, baby jadi anak yang tidak tinggal solat... dan selalu tenang..dalam membuat keputusan, dalam menghadapi cabaran kehidupan...dan yang paling penting menjadi hambaNya yang taat.. Janji tau sayang....

Sekarang, ibu suka makan pisang...ibu suka makan jagung...rambutan apatah lagi. Jambu batu pun..alahai macam-macam. Kesian ayah ikut kehendak ibu. Ibu harap baby tak minta bebukan yer..taknak kijang putih ke tupai hutan ke ayam terbang ke taknak-taknak...

Bila ibu baring, dapat rasa...baby gerak sikit...seronoknya perasaan itu. Ibu tak kisah sakit pinggan. Walaupun bila ibu berjalan..ibu rasa tulang belakang macam meregang. tak mengapa..ibu tahu badan tengah mengembang ikut kesesuaian tumbesaran baby. Kadang-kadang, takut baby sempit... kekadang tengah malam ibu sakit belakang, sakit bahu macam-macam...mujur ada ayah yang selalu akan bangun untuk sapukan minyak yu-yi .. sedap rasa lepas tu, terus ibu tidur sampai subuh.

Kesian ayah...kadang-kadang tak cukup tidur melayan kerenah ibu. Kuat merengek dan menangis. Baby nanti takmo macam tu naa...kena jadi anak yang kuat dan strong. Baby sulung kan... kasi can ibu dan ayah tidur tau tau.. peace!

Umm..takat ni jelah, nak cerita tentang baby... minggu depan insyallah ibu n ayah nak jenguk baby. Dah 2 bulan tak scan baby..nak tahu baby ni boy ke girl. Hihi..ibu tak kisah mana-mana asalkan sihat sempurna..jumpa minggu depan yer sayang...

mwah mwah....cayang cayang cayang~



Baby dah besar yeay!!


20.8.14

RANIA MARKETING BUSINESS PREVIEW


Mencari peluang perniagaan? Nak berurusan niaga dengan selebriti dan golongan profesional dan mencari pengalaman dunia perniagaan sebenar?

RANIA MARKETING BUSINESS PREVIEW
23/08/2014 (8-10pm) di Emerald Puteri,Sungai Petani.
24/08/2014 (2-
5pm) di Vistana,Pulau Pinang.
PERCUMA!!


PM suzie untuk keterangan lanjut!!
( Kite dah join, siapa nak ikut sekali jum la.. )

017-6035556  - Hazlami ( suami ku )
Youjie : 0111-0642303 ( aku )



18.8.14

Pelaburan Hartanah gaya kecil-kecilan!

Bismillah....salam isnin yang penuh tenaga, tapi tadi aku terlentok jua... Kesian suami semalaman melayan aku yang meraung-raung sakit badan, sakit belakang pinggang...tarik mengkarung etc. Rasanya dia tido jam 4 pagi... so..Pagi tadi nampak dia drive sambil lena. Gilo lena.

Ok, pagi-pagi nak sembang hal DUIT. Erm..apa uols buat dengan duit lebihan.. aku dulu zaman lepas habis digree terus berpoya-poya beli jam setiap bulan, shopping baju branded dan enjoy. Bulanan duit jolikatak aku dalam 500-1000 boleh sampai. Sebab aku tak berkomitmen apa-apa... NO insurans, NO loan bank hutang, NO ASB, NO car dan sewa rumah segalanya NO NO NO... yang aku tahu, ada duit...simpan bank dan pergi Mall, keluarkan dari peti ATM. Nak lagi best... swap card di kaunter bayaran. Owh...axemmm teenage dream world vougeDa Vass!!

Sebab aku bekerja, aku ada kerja yang gaji tetap, plus aku gila kerja..ada 1 lagi partime dalam masa yang sama dan dalam masa serupa aku berniaga. Jadi gaji memang marverlesssss... hidup aku bahagia dengan wang, not to regret ... semua benda tu buat aku happy dan gembira..^_^

However.. sekarang aku dah habis kontrak research, dah berhenti kerja gaji tetap atas sebab bergaduh dengan bos..bolehlagitu. Aku pun dah berkahwin dan keadaan jadi terbalik. Tak ada gaji tetap, berniaga dah tak boleh focus 100% dan baruuuu bekerja... haaa hamik hamik!! Buat sale jual property, belajar hartanah sikit-sikit...dan aku baru tahu, sepatutnya apa aku buat dulu dan apa sepatutnya aku mampu capai sekarang.

Dulu pernah berangan beli rumah, tapi tak tahu camana.. nak beli kereta pun tak boleh..nak menyimpan tak boleh, nak melabur ASB pun tak boleh, masuk koperasi pun tak boleh..jangan tanya sebab apa, semua sebab aku bodoh haha.. So.. aku habiskan duit. Tak simpan sikit pun.. sekarang, masa menjual rumah ni, aku jadi geram sendiri.. bila buatkan quotation client, tengok bulanan rm400 dapat sebijik flat low cost ..down payment tak payah fikir..lawyer fees etc tak perlu tanggung. Perghh... andai sahaja...andai sahajaaaa...

Contohnya, pagi ni aku dapat flat@apartment 3 bilik 650sq.ft area UITM Permatang Pauh ..harga dalam 80k sahaja..dah ada penyewa... bayangkanlah. 1 bilik RM200, 3 bilik RM600 lah kan...installment bank kalau nak beli rumah ni, aku kira-kira kalau tak pakai KWSP Account 2 boleh la dalam RM400 camtu.. Maksudnya, monthly sah sah untung bersih RM200. Dapat aset..dapat extra money ..dapat invest dalam masa 5 tahun kehadapan... T___T'

Tapi aku belum boleh beli 1 unit lowcost pun...sebab payslip aku tak cantik, money flow yang confirm - confirm tak lepas bank loan dan CRESS lagi sebab ada record bayaran tak cantik haha...

So,sekarang ni aku hanya mampu melihat rumah-rumah berpotensi untuk di-investlalu di hadapan mata... dan sesiapa yang nak tanya hal-hal property kindly boleh contact aku.

ERIN : 0111-0642303


kBy!!!!!! ^_^


15.8.14

Pengalaman bulan ke-2 JUAL RUMAH SUBSALE!

Semalam, membuat road show di Bayview Hotel, hari semalam aku lansung tak efisyen.. memang tak efisyen LANSONG, aku boleh duduk depan laptop dan just abaikan persekitaran. Disaat teman-teman buat sale, entertain potential buyer dan sewaktu dengannya. Aku rilek macam dah kaya.. haha Why me like that?
Yer...memang semalam hari down, sebab seorang buyer rumah nak cencel beli rumah. Dah aprove loan, dan nak setel hal lawyer..tup tup cakap tak cukup duit and nak kawen and terbeli rumah lain dengan family so tak mampu bayar installment and risau CCRESs etc. Buyer ke-2 aku pula, tak pernah ada komitment dengan bank lansung...jadi ada masalah untuk bank aprove permohonan pinjaman rumah dia....lepas ni uosl yang tak pernah buat pinjaman dengan bank, sila la buat ASB LOAN ke... Loan kecik-kecik ke...senang nak beli rumah, track record boleh nampak. Bank tak la risau nak amik risiko dengan prestasi komitmen korang.. Gitew... dan buyer ke-3 aku masalah kena sediakan stetment EA. Sebab record bank cantik sangat untuk beli lowcost....loike wuttt~ Yer, kalau bayaran cantik pun Bank akan curiga.. eh engkau lain macam ok je aku tengok duit ...kenapa nak beli low cost heloo..beli la medium cost..banyak sikit pinjaman, untung la bank..hahaha gituuu kekdahnya!

Alhamdulillah buyer ke-4 aku ok, tak ada masalah dan lengkap documentnya, itulah buyer senang..tak payah jumpa semua on call then pos borang, lepas tu owner rumah pun faxkan srata tittle, geran rumah etc..sign melalui fax... setel!! Memang beli rumah on9 bak kata orang..yang penting, KEPERCAYAAN!! Ayat manis mau kencang..eh tak lah!

So, aku takdelah antara yang loser dalam opis..aku rancak. Member cakap..aku pelik sikit boleh jual rumah tanpa keluar ofice. Budak sale lain merata jalan entertain client tunjuk rumah 3 4 5 kali tapi buyer taknak... aku, semua on phone..jumpa sekali tunjuk rumah...sekali ambil document then submit. Haaaaa...camgitula buat keje, eceaa...isk blagak ngguh bahasa!

Rahsianya?
Aku ada orang kuat, kih kih...setiap kali jumpa client untuk explain quotation.. aku akan bersama suami. Yela sapa nak jadi driver, aku kan takdak kereta. Aku nak beli Axia weh tolong doakan!! Kendian...aku akan explain sikit, sebelum di takeover oleh suami. Dia belajar dan pernah berkrusus dalam benda-benda hartanah rumah loan kira-kira segalabalahana tu...aku tak. So selalu dia yang akan closekan case aku..aku senyum ajee... itulah rahsianya!! Yang aku perlu buat...explain details peda suami sebelum jumpa client..details quotation yang aku buat yang mana yang dia tak tahu..lepas tu TEAM WORK!!!

Maufakat membawa berkat, alhamdulillah..doakan 4 case aku ni aprove. Aku nak membayo hutang dan menyimpan untuk baby ni nanti... cakap fasal baby,  Aku ni dah ditahap perlu beli baju orang mengandung..tapi aku rasa jubah dah ok..tapi macam nak juga sehelai baju mengandung, tapi macam maluu je nak pakai...tengok jelaa camna.. tapi semalam aku down. tu je...

Kawan-kawan cakap, buat sale..mental kena strong.. ha benda paling aku lemah tu kini bakal dilentur menjadi kebal. Bagi aku ini pengalaman aku yang sangat best..buat sale. Walaupun company biasa...dan staff - staff semua pun ada budak-budak ada tua bangka. Aku belajar banyak la..akhirnya aku jumpa manusia selain dalam USM yang matlamatnya belajar. Rumusan aku..manusia di luar sana tu..macam-macam peel. dan manusia dalam institusi pengajian...semua sepesyen. Baik-baik jer..sekarang aku jumpa yang melayu tak macam melayu ada... india tak macam india haha..budak tak macam budak..dengan kisah hidup cerita memasing yang pelbagai... memacamm la.. membuat aku merasakan aku harus banyak bersyukur dan menjadikan aku lebih dewasa. hahaha dah tua wehh!

Jam 3 aku dah balik, singgah Racsm ada jamuan raya BSN banker jemput...malam ni pun ada juga dapat jemputan dari Barshaad & co. dekat De'Dapur ..Tahla nak pergi ke tak macam malasss je. Aku balik awal sebab ada meeting dengan 1 company rumah pengantin... meeting berjalan hingga 7 petang dan aku bahagia...

Jeng jeng jeng....i love collaboration, next entry aku cerita apakah yang membahagiakan itu naa..
Chow!!


12.8.14

Lalu, kini dan kehadapan..

Lalu, memberi kenangan dan pengajaran.. kini menjadi titik perjalanan permulaan kepada segala impian... ke hadapan, ialah ketidak pastian...angan dan pencapaian.... Matlamat menuju destinasi idaman.... Aku tak pasti apa beza antara ketiga-tiganya itu, tapi yang sama...aku adalah masih seorang aku.

Kita merentas usia dengan warna-warni dunia, bermula di dalam roh membentuk bayi, ke alam kanak-kanak yang ceria dan tiada masalah dan menginjak alam remaja... suatu alam yang mengajar erti kesilapan dan dosa-dosa. Alam yang bekal menentukan hala tuju selepasnya.. atau alam yang bakal menjadi igauan selama hidup kita selamanya.....selama kita tidak mencuci bersih kembali segala noda. Bahkan mungkin juga alam yang meninggalkan kesan indah dan manis buat kita selamanya... selama kita mengumpul memori indah dan takwa...

Menjadi seorang aku, yang Esa menyusan sebuah perantauan jalan nan panjang dan beronak duri. Khas buat aku, sesuai dengan kemampuan aku. Dan kini..bezanya aku tidak lagi seorang pengembara yang mencari erti hidup di atas bumi ini. Aku kini mengetahui musabab lahirnya aku di dunia fana ini...dan aku bisa lihat matlamat yang harus ku miliki alam sana nanti. Jadi, aku fahami...mengapa nafas ini terhela dan mengapa jantung masih berdegup rela....

Mengimbas  lalu, pencarian aku sering buntu. Namun yang Esa sering menyelamatkan seorang aku. Dari terlepas dari talian illahi..wahima karam di lautan tidak bertepi. Syukur aku tak perlu diukap atau diberitahu.... ingin ku coret segalanya disini, ah...mungkin terlalu kurang privacy... aku ingin berceritakan segalanya masa lalu aku...sambil mengaitkan dengan masa kini aku...dan masa kehadapan seorang bakal aku... kerana aku merasa, aku lihat dan aku sedar.... dan aku suka berkongsi.

Tapi bukan disini...
Mungkin aku hanya perlu membisu mencerna cerita-cerita seorang aku. Tapi aku merasakan rugi... Tapi..tapi.. *kelu

Kini seorang aku, menelan segala sendiri pahit manis kenangan diberi. Segala yang sakit..ku rawati dengan keimanan yang berbaki. Segala air mata yang menitis...ku ubati luka itu dengan kekuatan yang Dia bagi. Tiada yang terlalu pahit atau sedih di dunia ini melainkan akan hadir senyum, manis dan tawa dikemudian hari.... Tiada kepayahan yang diberi, melainkan terlindung anugerah sejuta hikmah dari  Pencipta sang Illahi.. itu yang aku alami.

Kini seorang aku, mengukir bahagia mencorak suka dengan syukur tiada terperi. Segala yang terindah, membawa aku untuk terus sujud mengakui kehebatan Illahi. Tiada yang seindah mana, jika hendak dibandingkan dengan nikmat syurgawi. Tiada rahmat malah kemewahan yang akan diberi, melainkan itu satu dugaan-dugaan kecil untuk mengaburi..

Pokoknya, hidup satu perjalanan mencicip bekalan ke alam firdausi.
dan..aku harus tabah melalui titian ke alam selepas ini... aku perlu bersedia, dan aku harus selalu mengingati....




----- aku youjie ----
Hamba Mithali :p





7.8.14

Selamat Hari Raya & bebel panjang.





Ampun dan maaf dipinta.. :) Aku jarang berlembut lidah..walaubagaimana pun, di hati aku sangatlah kesah. Jadi dikesempatan ini...sejujur relung hati aku ingin memohon ampun maaf keatas silap salah khilaf dosa yang pernah aku lanjur terbuat. Maaflah...aku insan biasa.....

Aku menyakiti, terkadang membenci...ada ter'over maki... biasalah..biasalah... Maafkanlah maafkanlah... kepada yang membenci, aku redha andai itu sebagai penawar hati yang telah aku sakiti. Kepada yang menyayangi....alhamdulillah...kasih sayang insani. PEACE~

Minggu ni, masuk 20 minggu kandungan aku, semalam Doc check tapi taknak scan...reason sebab dah tak ada Cyst dan kandungan sihat. Check degup jantung baby saja pakai speaker apa tah... boleh tahan berdebar-debar juga baby aku dalam tu... hihi..tak sabar nak jumpa ibu ea baby... leks leks...5 bulan lagi kita main geletek-geletek naaaaa... 5 bulan??? =_+' cepat noh! #seramnakberanak

Nak update apa pun tak tahu, sejak berkahwin aku busy 24jam. Busy menjalankan tanggungjawab jaga diri, jaga keluarga, jaga suami, jaga rumah jaga itu ini...masyallah sesungguhnya aku lemah. Aku lemah menyempurnakan semua perkara.. kunci rumah tak bawa, pintu tak lock, kipas tak tutup..pinggan pecah..goreng ayam tak masak..memacammm laa.. tapi bagi aku its normal.. its a learning proses. Jangan espek kesempurnaan terlalu cepat..nanti hidup tak FUN! hAha... biar kita bertaktih tapi consistent.. apakah aku merepek.

Study plaks..aku dah gantung master aku, pening la... walaupun tinggal 2 sem ..tinggal research.. tapi research yang boleh buat aku sakit jiwa. Kalau aku buat research sambil bawa baby dalam perut, aku risau sakit jiwa aku berjangkit pada baby..  Jadi aku gantung... menyesal pun ada ambil bidang komunikasi..di hati ada seni. Plan aku, anak ke-2 nanti aku sambung master dalam Seni, nak proceed bidang Product Design. Bukan apa...member aku yang amik master seni cakap..pejam mata dah lulus. So..barang siapa taknak pejam mata lulus beb.... aku 3 kali present proposal aku asyik failed je dalam comm ni. Aku rasa nak tukar angin... insyallah, hujung tahun depan ka apa ka tengok la... kan aku nak jadi Dr.Azrin suzieyatie adrina anuar, lupakahhh?  So, pokoknya sekarang kena lah kumpul duit.. belajar sekarang duit duit duit..nak dengan taknak, rajin dengan malas ja... Insyallah insyallah aku plan begitu.

TAPI, kuasa tuhan apa pun boleh jadi... keputusan assesmen Pegawai Penerangan aku lulus, exam pun lulus, alhamdulillah la kan...sekarang tengah tunggu interview sahaja. Aku risau sangat kalau-kalau interview aku on December, agak-agak kalau terberanak masa interview..terus deorang nak terima tak..hahaha.. dan andaikata interview berjaya, aku kena tinggal di Putrajaya sebelum dapat tukar.. =__=' oh lalaa....unpredictable future nih...fuh..fuh... Apa pun, aku fikir satu ja, kelau deorang tak ambil aku..deorang la rugi. Haha..bukankah aku ni Patriotik, cinta negara, semangat wajar...cantik..menawan dan adorable. Oh...hantuk jelah kepala tu kalau geli. Aku yakin Position tu dicipta untuk aku. Aku memang suka bab-bab menerangkan ni...walaupun kedang-kadang penerangan aku memang takleh blah takleh pakai..tapi confident tu ada. Haha..nak tergelak dengan diri sendiri..tapi aku yakinlah, aku akan enjoy kerja bahagian Penerangan tu nanti. Aceaaaaa.....

Kerjaya...apa aku buat sekarang, aku dah tak aktif berniaga. Sejak alahan hamil, aku jadi nak muntah tengok jarum benang. Maka status ekonomi aku merudum mencanak-canak. Hidup aku sekarang 100% bersandar dengan suami. Nak beli roti pun minta duit suami..gile kesian.  Eh..eh.. jangan kesian lagi...perkara ini tidak akan lama, pantang cucu tokman Jambu tak pandai cari duit sendiri. Sekarang aku kerja property-property. Dah lama teringin nak masuk bidang ni...akhirnya berjaya juga. Ala kerja biasa-biasa...baru berjaya jual beberapa rumah beberapa ratus ribu sahaja.. :P

**Silapercaya

So, dah terlalu banyak benda aku cerita...aku pun tak tahu siapa yang baca.. aku just cerita apa yang berlaku pada aku sebab aku ni spesis suka berterus terang dan kalis. Nak tahu apa boleh tanya. Dunia ni fana. Tetiba.

Oklah, dah nak siap-siap..masuk office jam 10.30am. Opis pulak jauh nun di Tanjung Tokong..sewel aku atas jalan. Tapi takpa...aku nak pastikan anak sulong aku ni kuat mental fizikal...aku taknak dia lemah macam mak dia ni. Hahaha...kerja keras sikit na sayang... ibu sayang kamu ok, pleas la tendang gerak-gerak sikit..bu nak rassaaaaa...uwaaa..

Okbye.

**Sesungguhnya, berlapang dada lah kalian yang hidup berserah kepada yang Esa. Kerana tiada apa pun yang cukup kuat dan berkuasa untuk melawan takdirNya. 
Doa-doa aku mampu kembali menjahit bantal..rindu woooo~!!


21.7.14

Bencinta?

Semalam, aku emo. Last time menangis tengok movie entah bila...tapi semalam aku emo sebab menonton Bencinta. Sedih aku tengok cerita yang mengisahkan lelaki kaki sepak terajang bini ni. Time nak melamar....lembut gigi dari gusi. Tapi lepas dah dapat....buat macam punching bag. Bedebah!!

Laki aku pun dah menggelabah tengok aku, diam semacam jee....fokus habes. Part paling takleh blah..bila aku baru sedar yang hak penjagaan anak automatik akan dapat kepada bapa@suami sekiranya isteri atau ibu tidak mempunyai taraf kewaangan yang kukuh. Cis....emo benar.

Aku : B...betul ka kalau cerai anak dapat kat bapa?
Suami : Yela...kalau isteri tak ada kerjaya atau kukuh ekonomi.
Aku : Pastu kalau macam tu...anak ni dapat kat kamu ker?
Suami : Yela...jadi kamu kne la bekerjaya juga ..
Aku : Foine!!
Suami : Dah jum solat...

Emo. Terus nak menitik-nitik air mata aku tahapa-ahapa...aku pun tak faham mengapa. Nak emo benda tak wujud haha...
Time berwuduk, aku emo..nangis-nangis tak tertahan... tak faham aku, aku rasa macam...aku akan hilang nyawa kalau baby aku terpaksa berpisah dari aku. TETIBEEEEE..je pikir camtu boleh? Apalah benda merepek dalam kepala otak....aku pun tak faham.

Terus..masa solat dah tak khusyuk...sroot...sreet menitik air mata. Haiyoo....ape kes???
'' takpe nak...ibu akan usaha untuk kite berdua takkan berpisah hingga hujung nyawa..'' itu yang aku bisikkan dalam hati..tak ada motif fikir bukan-bukan. Phobia aku...hal cerai-berai...sebab dulu mama, dia berjaya mempertahankan hak penjagaan kami berdua....jadi aku risau. Apakah yang terjadi dengan emosi aku pun aku tak faham...

Last-last, suami pun memujuk aku.
sekian...

Fikir bukan-bukan kan...kan...kan...!!!


14.7.14

Kuih Raya 2014

Plan nak jual kuih raya dari zaman aku bertunang, sampai dah ada baby dalam perut tak kesampaian lagi. Tapi takpa, aku akan pastikan tahun depan planning berjalan lancar...jadi tahun ni aku practice !!!
Tahun depan aku akan bersilat kueh dengan baby..excitednyeee...

Ni kueh aku bake sabtu ahad lepas, bersifukan makteh yang pakar dalam hal kueh mueh... aku buat sendiri dengan suami...buat sambil berangan, kami kan kuat berangannn...

^_^/ Tu je nak update, nak sembang-sembang kosong kang aku jadi emo...
Lately nak berdiri pun takleh lama, saki tumit...aku rasa dah tiba masa untuk tukar kasut yang lebih selesa..aku pun tak sure yang camana. Slipar Jelly Bunny dah tak relevan... +_+' Perut dah ade sedikit...makan sikit mengah banyak..aih.... dan yang paling tak best, emo...aku emo sorang-sorang...

Tapi aku strong.
Aku wanita tabah dan cekal..yeah~!











9.7.14

Aku

Alhamdulillah...semalam check baby, dah hilang ketumbuhan di rahim. Doc. pun hairan.. tapi apa nak dipelikkan dengan kuasa pencipta. :) Yang tak best, tanpa Cyst..doc pun dah tak print out gambar baby. Yang sempat aku nampak...baby ade big head and small body hehe.. minggu ni juga, tulang lembut baby akan berganti tulang keras... abdomen dan segalanya dah sempurna...otak dah kompleks etc..

Baby besar buah orennn... ^_^ Proud of you anak ibu!

Proud of you darling baby...tapi ibu tak proud pun dengan diri ibu ini.....

Cepat sangat termengah, cepat emosi dan cepat menangis. Tapi kalau happynya...melompat lupa ada anak ibu dalam tu. Aish..... actually lately, banyak masalah menimpa... entah la...puas dikaji sendiri, jenuh menyalahi diri instead of menyalahkan orang. Apakah dosa yang masih tergantung...hingga dugaan sedemikian terpaksa ditanggung...

Dapat dirasakan...

Apa yang dibuat, serba tak menjadi.. apa yang diharap, tidak kunjung ke sisi. Apa yang berlaku, hanyalah ujian-ujian-ujian yang peritnya menghimpit diri. :') Dimana kekuatan bisa digali lagi...
Kering air mata, mencerna erti duniawi. Memahami hikmah tersembunyi... hingga lewat kini, hati masih terpasung tergari. Bagai ada sesuatu yang tergantung antara langit dan bumi...
Ingin aku rebah, namun masih tetap berdiri ......

Aku selalu merasakan, aku adalah BEBAN.

Beban kepada orang lain, jelas sekali kini aku beban kepada suami sendiri.. menjadi beban adalah tidak bagus, beban adalah lebihan yang harusnya dihapuskan terus dari muka bumi..bukan dipikul buat menambah siksa orang lain... beban adalah benda yang wujud untuk menyusahkan dan wajar disusahkan. Tahh....aku adalah beban. =___='

Tahap kebergantungan aku terhadap orang terlalu tinggi, aku lansung tak pandai mengurus diri. Apakah aku buat selama hidup ini sehingga aku menjadi sebeban ini. Apa pun tak boleh handle...apa pun terhegeh-hegeh...yang penting, apa pun aku tak ada. Apa pun...you know wut i mean...aku tak ada apa-apa..tak ada kereta, tak ada rumah sendiri, tak ada saving, tak ada kerja bagus dan tak ada apa-apa....

Yer...materially tak ada apa-apa. Tapi harus syukur juga.... sobs~ sapu air mata

Dan kini,  aku akan terus berfikir-berfikir dan berfikir banyak hal untuk mengurangkan tahap 'beban' dalam diri keatas orang lain. I miss the old me...independent me...confident me..pandai cari duit, pandai itu pandai ini... now, imma loserrrr..... sobs~ sapu air mata

 Siang malam...ku mohon petunjuk illahi.......

*** Terimalah lagu kegemaran aku, dulu kini dan selamanya.... ***