16.12.14

Gambar Youjie Mengandung!!


Caption header adalah macam artis sesangat! Siapa nak tengok kau haa..
Hari yang gloomy, se-gloomy diri aku.. :')

Tak lama dah, tup tup tup.... baby dah membesar dengan sihat dan kuat dalam perut aku..currently 38minggu bermaksud dah cukup bulan untuk baby Sofea menjengah dunia. Buat masa sekarang apa yang aku boleh lakukan hanyalah menunggu ketibaan di comel dengan persediaan mental dan fizikal. Aku membaca dan membaca... bagaimana mendidik anak, bagaimana berpantang dan bagaimana menjaga badan, bagaimana menjaga rumahtangga... hardest thingy eva.

Berpantang nanti, aku dah hire seorang confinement lady, tak payah susahkan sesiapa.. Aku akan berpantang di rumah sendiri dan kengkawan boleh bebas datang anytime anyway.. ^_^

Kalau ikutkan due, 10 hari lagi aku bakal bersalin. Tapi kawan dan kazen yang due sama aku semua dah beranak. Semalam seorang, sekarang seorang..minggu depan bakal seorang doc. cakap dia dah boleh beranak.. jadi aku??? Baby seolah-olah selesa jer dalam ni...macam tak ada hint nak keluar je...sakit ape pun idok. Tapi kaki membangkak yang teramat... boleh rujuk gambar kaki aku. Pakai kasut jantan size 42 ok kau hado?

Berat?
Bulan pertama hamil, berat aku is 55kg, sekarang is 70kg. DENGAN BANGGANYA!!! dan berat baby is 2.5kg. S0 aku gain dalam 12-13kgjuga... ngeee, apa sahaja untuk mu sayang ibu....

Orang cakap, kalau kaki bengkak teruk tu dah on time dah tu....once dia surut, maka stanby lah anda. Dan sesungguhnya saat ini..kaki aku dah 2 hari surut tak bengkak-bengkak. Pray por meeeee...!!!!

Takut tak?
Opkoz takut...setiap detk saat dan ketika membayangkan macam-macam. Video beranak dah semua aku tonton...aku mencari kekuatan. Kalau aku mengadu takut...confirm kena marah..jadi aku harus diam dan menggali kekuatan sendirian... aih, risau risau..... emosi aku dalam keadaan yang sangat longgar yu no wut i min? Sensitifnya hati... rapuhnya jiwa hanya Allah mengerti. Tetapi tak mengapa... setiap dugaan kehamilan yang aku lalui...semua membawa aku kepadaNya. Semakin kuat dugaan ...semakin hampir aku pada pencipta. Lalu mengapa aku harus berduka kan... :)

Yang aku tahu, aku harus sediakan mental dan fizikal aku menghadapi semua ini. Ini satu rahmat besar... kehadiran anak, siapa taknak kan... :) Tapi andai aku pergi... taburlah bunga di atas pusara ku nanti.... hehee...

Perjuangan makin hampir, aku perlu berjihad demi seorang anak.. doakanlah aku kuat noh, aku kan yang populer dengan kemanjaan dan kelemahan dan ke-emo-an , cengeng etc... tapi tu mungkin dulu. Takdir banyak merubah aku menjadi wanita hebat... amboiiii!!! Aku merasakan anjakkan paradigma hidup yang tersangat ketara sebagai persiapan menjadi ibu dan isteri kini. Alhamdulillah...aku mesti cekal secekal sekarang... ngeeee :)


Akhir kata, lately Sofea ni suka mengeliat slow-slow jer.... kekadang siku atau lutut dia boleh jelah terkeluar kat tepi perut. Tetiba dia menghenjut-henjut rusuk aku... kekadang dia kentut kot...and kerap sekali dia sedu. Sian...tiap kali Sofea sedu.. aku akan usap-usap... sambil cakap ''..alalaa...sian anak ibu sedu eah...''

Pendek kata, walaupun aku berseorangan di rumah, tapi meriah....bermain dengan baby di alam rahim. Interesting!!! Aku sangat berharap...segala proses yang bakal aku lalui nanti akan dipermudahkan....aku tak sabar nak tatap wajah kesayangan bonda ni.... Aish...seronok :')

Dan aku akan menyanyangi dia..
Sepertimana dia akan menyayangi aku...

Amin.

No comments: