12.3.09

Penjual Kerepek..........

Kerepek pedas nama diberi.... punya dua kombinasi rasa iaitu original dan bersambal... Nyummi!!! Hii...kerepek ubi kayu ini sangat diyakini tahap kesedapannye sebab aku menerima banyak pujian keatas kerepak yang aku jual nih... Hm...kerepek ni didatang khas dari Manjung oleh seorang pak cik dari Desasiswa Restu actly, so kalau nak kate tak sedap ke ape ke...bukan salah aku ehh..... hihii....

Aku punya hobi baru lately.....iaitu menjual kerepek!!! Hehee...idea menjual ni datangnye dari member aku sendiri la...dan tujuan aku berniaga bukanlah kerana wang semata-mata tapi juz nak test market....hehee.....maksud aku ialah test market aku dalam menjual beli disamping menguji kemampuan aku dalam berkomunikasi dengan pelanggan...haha jual kepek je pon!!!!
Aku rasakan enjoy menjual krepek di kampus sebabnya kawan-kawan akan selalu sapot minat aku and tak teragak-agak membeli tanpa rasa berkira..haha...pengalaman paling best laks bile aku usung satu beg besar kerepek dalam beg aku yang sememangnye besar tahap g camping tu ke dewan kuliah and semasa lecturer cakap jer berehat 5 minit, dalam tempoh sesingkat tu gak la aku licinkan satu beg aku tu...tapi kadang-kadang banyak mana aku usung, banyak tu gak la aku bawak balik bilik...sedih gak la....baru terasa bagaimana perasaan perniaga-perniaga yang berusaha keras menjual barang tapi tak laku....huk..huk...pedih gak eh rase cam tu....
Secara keseluruhan, boleh dikatakan aku berjaya berurusniaga dengan berkesan sebab dalam masa 2-3 hari 30 bungkus kerepek berjaya dijual dengan bangganya...dan sebenarnya atas pertolongan rumate tersayang jugalah kerepek ini berjaya dijual dengan lajunya... Sebab kanak-kanak HBP di USM memang penggemar paling hebat kerepek pedas, macam fenomena laks...hihii...dan aku pun tak tahu perniagaan kecilan aku ni akan bertahan lama mane sebab aku jenis hangat-hangat tahi ayam.....( betul tak tipu )
Moralnyer.....ayuh kite menjadi usahawan muda!!!!

2 comments:

Ridhuan said...

atashi nak kerepek pedas gak..

yOuJiE.. said...

hahaa....wakarimashta!!! Nan gai detsu ka?