12.9.10

Ziarah kubur.

Dah memang dari kecik lagi, tiap raya kami akan pakat ramai-ramai ziarah kubur tokwan.....tapi sejak 10 tahun kebelakangan nie lah, ziarah kubut tokwan dengan nenek pulak... Bila raya, sebelum gumbira-gumbira, kite kenang mereka yang telah pergi..sambil-sambil ingat mati mase join orang-orang kampung baca tahlil reramai tu...
o(^^o) (o^^)o
Tapi mase kecik, aku tunggu time beratur amik duit jerlah... Selalunya, akan ada orang-orang masjid bagi duit raya kat budak-budak yang datang kubur, beratur panjang giler pun sanggup janji dapat duit raya... Ingat lagi, kalau takda sapa nak bawak ke kubur, sanggup tu amik bus dangan kazen-kazen semua congok tepi stesen bus sebab nak gi kubur...haihh... Fikir-fikir balik, bagus jugak la deorang buat upacara bagi duit raya tu, sebab paling-paling...bila da dewasa...amalan tu berterusan..... dah terbiasa....tak pernah miss!
(  ゚,_ゝ゚)
Kadang-kadang kalau tak ziarah kubur tu, rase tak lengkap raya.....

Menziarahi kubur itu pada asalnya disunatkan pada bila-bila masa bagi mengingatkan kita pada hari akhirat. Sabda Nabi s.a.w:“Aku dahulu melarang kamu menziarahi kubur, namun ziarahi sekarang kerana ia boleh mengingatkan kamu pada hari akhirat” (Riwayat Muslim).


(*・_・)ノ⌒* Men bunga api!! Yeay~

No comments: