12.2.09

Titik pertama kah....

Hiks!!
Hmm...aku tidak pandai mengatur bicara untuk berkongsi segala, yang terluah seringkali adalah suara dari hati yang terlakar di maya. Hmm..mm..
Hik...pernahkah anda merasakan sesuatu yang diusahakan dengan penuh kasih-sayang sering mendapat timbal balas yang amat-amat mengecewakan? Contohnye, kita berusaha keras keatas satu-satu subjek yang kita minat sangat-sangat..kite sentiasa tumpu pada kuliah dan berusaha menjadi aktif didalam tutorial...kita buang jauh-jauh rasa segan dan malu pabila jawapan yang kita utarakan kadang-kadang mengundang tawa sinis teman-teman. Atau maybe menjadi bahan usikkan kawan-kawan yang kononnya kite ni seorang loser yang yakin diri atau mungkin si belagak yang syok sendiri?
( Maybe teman-teman tak berniat begitu dan maybe hanya aku sensitif ahaks!! )
Then, selepas beberapa minggu berusaha dan tebalkan muka. Kita mula rasa down dan tak berguna. Kita maki hamun pada diri sendiri yang tak pandai...kita anggap kita bangang paling takkan berjaya.. Jawapan diutara tak pernah tepat dan berguna...
Lalu, diri hanya seolah-olah mampu menangis disebalik hati...memasang impian baru sambil meranapkan cita-cita lama..
Lalu, kita memulakan hari baru dengan azam tak ingin menjadi yang terbaik dan hanya menelusuri hari dengan " selamba'' tanpa usaha.. Semuanya kerana bisikkan separuh hati hitam yang berkata : Ahh...buat apa la nak usaha kalau takkan ada hasil, mereka yang tak usaha masih dapat lalui hari yang normal dan happy malah senang-lenang selalu...
+ Putus Asa +
+ Benci mencuba+
+Berhenti berharap+
+Tunduk....diam...+
..............................~ SUNYI~.............................
Lalu....pada suatu saat yang kosong seperti tin air karbonat yang menunggu saat disepak terajang kedalam longkang..
Kite sekadar mencuba tanpa usaha..kita sekadar berbicara tanpa nota...hanya carikkan akal bercampur logikal... Kita menghadiri sesuatu suasana yang dulunya sering buat kita hiba setelah melangkahkan kaki keluar darinya... Siapa sangka.... Itu menjadi lebih baik dari yang selalu...jawapan itu lebih berotak berbanding jawapan dulu yang padat tapi hampeh!!
+ Lalu kita merasa sedikit puas dihati... +
+ Merasa dihargai +
+ Rasa dibalasi +
+ Terharu +
+ Hingga membuatkan bibir tak henti menguntum senyum dan hati hangat dibuai bahagia +
Walaupun perasaan ini hadir jauh-jauh dari lubuk hati, ia bukan picisan...
Tapi
+ Titik mula usaha dalam meraih kejayaan +
Alah!! nothig la actly...maaf ya pada yang telah menghabiskan saat-saat yang beharga semata-mata membaca picisan ini semata.. Aku hanya menulis untuk "menzahirkan makna bertintakan idea melakar maya buat semua yang sudi mendengarnya...."
Salamu.....
HAPPY MOOD : ON!

2 comments:

Ridhuan said...

kdg2 kita slalu pk mcm2 padahal org lain wat dono je.. so ape kata kalo kita pun wat dono.. nk tanya pe tanya je.. lantak la ngan org lain.. just don't give up

yOuJiE.. said...

Hehee...jum amalkan gaya hidup
SELUMBERRR~
=_=