Jum masok dapo!!!
Mula-mula besiang ikan curut atau nama glamor die ikan sardin. Hihii..sungguh bergaya kazen saya menyelar perut ikan tersebut bersama pisau tajam berkilatnya.
Saya kerat cili padi.. Salad.. Bawang besar.. Saun kesum daun pudina.. Timun... Ni bahan untuk dibuat rampai. Means tabur atas laksa nanti..
Sementara itu.. Laksa direbus..
Kemudian ikan direbus juga..
Selesai rebus ikan, isi dan tulang diasingkan yer puan-puan.. Bukan apa karang tersekat tulang susah ... Jangan lupa simpab air rebusan ikan ke tepi.
Isi ikan dikisar...
Dikisar pakai mesin kisaran lebih halus dan senang sikit.
Bahan stanby..
Ekceli dikisar.. Hihi
Panaskan belanga.. Masukkan ciliboh..
Kacau sama asam keping yer adik-adik..
Bia sampai pekat and naik bau.. Jangan sampai hangit oke..
Barulah masukkan bahan standby tadi satu persatu dengan air...
Ni air kisar tulang ikan agar rasa laksa bertambah kick!!! Jangan lupa tapis yer...
Masukkan...
Kerat 4 di permukaan bunga tersebut Tapi jangan sampai putus sebelum campak ke dalam belanga yer.....
Laksa sudah siap menunggu..
Masukkan perasa dan kacau till pekat. Tutup periuk tunggu didih dan naik bau..
Ok jum makan!!!
Jangan tak cuba!!!!!
:p
No comments:
Post a Comment