30.7.11

sekelumit bicara dari hati..

Andai waktu dapat di putarkan, mungkin langit tak semendung kini.. dan bulan tak semalap semalam dari pandangan .. Mengapa perjalanan yang diatur Sang Takdir terlalu berliku, di tepian dipenuhi duri..di hadapan badai menanti, di belakang gaung berapi.. Mungkinkah jalan yang aku pilih ini sebenarnya kesilapan paling besar yang disamarkan dengan tarian indah gemersik yang mengaburi mata menutup rapi khilaf sekhilaf khilaf arah tuju diri..

4tahun lalu, mungkin aku sebenarnya tidak wajar memeperjuangkan hasrat mencintai ilmu.. mungkin aku selayaknya merelakan diri untuk terus memilih jalan itu, jalan dimana aku lebih layak berada disana yang bakal mengubah nasibku dan semua disekelilingku kini.. jalan dimana aku tidak memecahbelahkan semua.. jalan dimana senyuman akan terus terukir di bibir mereka... jalan yang mampu buat mereka ketawa... dan aku pasti bisa turut serta tertawa atas kegembiraan mereka, biar impian tersemadi kemas di lubuk hati... Apalah ada pada kemahuan diri, mereka gembira..aku pasti mampu merasakan basahnya titisan bahagia..

Tapi semua sudah berlalu.....

Aku mengabaikan semua demi memilih ilmu, telah aku tanam hasrat ingin kembali kepada mereka setelah segalanya sempurna di genggaman kemas ku. Di saat itu yang selalu aku impikan, aku melihat segalanya masih seperti sediakala.. masih bersama dan tiada cela.. Akan aku taburkan intan emas dan permata malah jiwa ini sendiri bisa ku korbankan andai itu dapat memberi kepuasan di hati mereka..

Tapi itu sudah terlalu mustahil saat ini....

Di kejauhan yang tak tergapai jemari ini, aku melihat keruntuhan demi keruntuhan.. kerosakkan yang parah.. barah yang kian menular.. bahang kebencian melata-lata di atas perasaan dendam tak bertepi... Kekecewaan yang menjadi irama hati, lantas mencantas kaki ini untuk terus berdiri... Bagaimana aku harus bisa menapak kesitu lagi.....?

Makin hanyut ...

Dalam hati ini, punya kecintaan dan kasih sayang yang mekar mewangi.. ingin kutitip buat hantaran di hujung hari, buat mereka yang sering aku kasihi dihati, yang sering aku mengharapkan menanti aku kembali.....

Tapi aku melihat benci..

Dan kaki ini, berulang berpijak di tapak sama..berulang pergi dan kembali mencari haluan yang pasti.... setelah aku pergi, sebentar lagi aku kembali..setelah aku kembali, aku memilih haluan yang sebelah lagi..kemudian aku tetap kesini..dan aku hanya melihat...permandangan sebuah kehancuran yang makin memudaratkan..

Kehancuran yang dimulai dari satu 'perpisahan'.

21.7.11

SIRi bercakap tak ada isi 2.

=_+' siapa la sanggup nak menelaah speech-speech vice canselor untuk menyiarkan berita....

Decolonising university international conference ... =_='

CenPRIS yang aku tak tahu ape-ape juz pergi shoot untuk closing day ... nak tulis ape nih??? +_+'

NIRC .. ok la leh goreng macam nasi!

Banyaknyer speech ucapan research methodology segala.... *_*'

OMG OMG...

Day by day ade event ....gedebuk semua bertimbun.. ~_~'

If only aku takder bisnez nak disetelkan ...leh aku focuz lebey..
Tapi kalau takde bisnez takde duit.... takde duit camne nak kasi adik aku yang bertuah tu makan...nanti pinjam duit orang pulak kan.. kan... Sape nk jadi BANK RAKYAT dalam family kan..kan... aih, camner nak kaya nih..

Customer da bising uhuk... order tak sampai-sampai.... padahal buat pun belum :(
Arghh....camner kalau aku dapat kje majalah tu plak nanti???? $_$' ohh itu bukan bermaksud aku akan kaya... tapi aku akan jadi gilaaaaa.......

Ahahaaa....bila ada masa untuk diri nih....

Kne lah cari makanan tambahan untuk kuatkan body ni kerja keras...keras!!!
I can do it..erin you can do it erin..jangan banyak cakap sila jangan buat kerja sambil makan lagi nextime ya... no more durian belakang office okay.. LOLZ~!

^^" Okay ! wa rasa lebih baik sekarang..




JUM SAMBUNG KEJA!!


17.7.11

Siri bercakap tak ada isi 1.

Orang cakap, hidup ni terlalu pendek untuk ditelusuri dengan air mata... tapi orang yang cakap tu tak pernah sedar bahawasanya air mata tu pengubat hati yang lara......

** senyum...

Mengapa lama tak update entry? oohh...taknak berkongsi? i see..i see... terlalu banyak berkongsi pun tak baik kan, nanti keperibadian terdedah.. rase tak berpakaian... dah la tak berhijab lagi.. ihik~

Hari ni bangun dengan bunyi alarm paling meng- annoyngkan
telinga...greeeekk..greeek.....greeek...semangat monday dibakar dengan baju baru! yeay..!! siapa bilang everybody hate monday huh!?


Pagi ni, amik tupperware oren.. bawak bekal nasi goreng telur ramas
dengan ikan goreng temenung..taruk kicap.. kadang-kadang masakkan rumah tu paling enak.. paling suci.. lagi simple lagi sedap! teringat kecik-kecik mama selalu goreng nas
i and telur setengah masak lepas balik kerja... and aku dan adik makan gila lahap macam makan nasi lauk ayam.. thee..heee

**senyum..

SMS atau PhoneCall tak bisa aku sahut... kadang mahu lari dari 'du
nia'. Ehem..jangan salah faham, maksudnya 'dunia' problema dunia 'masalah'.. kadang-kadang aku rasa aku harus bertegas dengan diri untuk aku bisa bertegas dengan orang sekeliling...

Kadang-kadang sifat 'cepat pasrah/redha/menyerah/' aku tu..kena upgrade lah. Sebab selalunya sifat tu lah yang menyusahkan aku sendiri, kadang-kadang memerangkap kaki aku yang melangkah..kadang-kadang juga buat aku terasa seperti bola... yelah bola..bola sepak. Bola sepak kan ditendang kesana-sini... camtu lah aku rase...
**muncung..

Ok taknak cakap benda sedih, cakap fasal cita-cita. Masa sekolah SRJKC Yu Chye..aku gitau cikgu yang cita-cita aku nak jadi kerani, hehee... cumil kan? sebab aku selalu tengok kerani sekolah pakai skirt and kasut tinggi..kerja depan komputer macam nampak pandai... cikgu-cikgu takder komputer pun.... nampak biase-biase jer dari kacamata seorang kanak-kanak rabena seperti aku kala itu... ngeee..

Tapi sekarang taknak lah...aku nak jadi....mmm.... tak tahu laa.... dah tua dah pun masih tak tahu cita-cita wutaloseryoudemnyoujie. =_='

**kerut dahi..

oK! tuka-tuka... nampak tak pic aku & Nining tu? ngeee...cumil kan..kan.. ^^'

Aku sayang Nining aku...sebab Nining tak pernah buat aku rasa bersalah pada dunia..die senyummm jer...bila aku senyum pada dia...and malam-malam die peluk aku bila aku peluk die...

Thee..heee...tak tahu nak cakap ape da..sebenarnya bosan lah kerja aku sekarang nih... =_='

**sandar ke kerusi..



13.7.11

My Belated Birthday Gift.

Saya adalah insan yang dikira bertuah mempunyai lingkungan teman-teman dan kakak-kakak yang banyak dan baik hati dan penyayang lagi sweet. Kalau difikirkan balik..emang semua taulan kuh umurnya lagi dewasa dari aku...

Perkara terseronok bila menjadi yang termuda antara semua, ialah anda bebas bermanja dan dimanja.. thee..heee......dan mengada-ngada.

Ok, mari terus ke topic entry, hari ni nak memberi penghargaan terhadap kak iati, kak sarah, kak linda ahaha pelik panggil die ni kak sebab muda sangat nampak.. kak fairuz, yang ni lagi tak layak dipanggil 'kak' and otai kami kak naddy. Ngeee....

Kerana? kerana mereka dengan buat best dan gedik telah membelikan saya wallet baru bersempena bufday saya 3 bulan lepas. Dan saya terasa sangat teruja dan calturalshocked sebentar..kerana saya memang tengah berjimat-jimat duit nak beli wallet... hampeh kan?

Selama tak berwallet, pakai la sarung ni.. uncang ni kak iati kasi mase die gi kemboja kot tak silap... ke atau China kot...tak ingat la sebab die tu suka pusing dunia... best pakai ni sebab all in one... one in all.. taruk iphone pun lepas... :)

Tapi, di suatu hari yang genteng... deorang i kecoh-kecol call sms...fb..tweeter semua lah..menyeru untuk aku ke hostel ae parcel dari sarawak katanya.... Tercungap-cungap aku berlari dalam kekeliruan..sejak bila aku order barang dari sarawak???

Berbugkus kertas surat khabar... aku buka-buka sekali supraise......la sangat. ~_~'

Paksa aku buka...depan deorang...

Kak Naddy & Iati : Buka la erin tengok la ape dalam!
Aku : alaaa...takyah laa..
Deorang : apesal pulak takyah! bukak laaa...
Aku : bukan taknak buka..erin tak reti nak buat impression yang camna la nanti!!! satgi kalau buat muka biasa-biasa koraaang kecik ati pulak!
Deorang : Bukak!!!
Aku : ~_~' ohh..seukenyer..ahh terimakasih..ohhh~!! dah abis create ekspresi muka paling sweet nih..

Then, balik rumah menggedik...actly dalam kereta dah menggedik teruja gila...juz tadi depan deorang tu kne cover la sikit keterujaan tu... tak macho okay...

Kne la macam bebel-bebel..macam marah-marah bazir belikan hadiah... ehehm..baru cool :p

Masuk bilik terus tuka wallet, sumbat-sumbat-sumbat susun...susun...kata deorang, bagi hadiah lambat sebab tak tahu nak bagi ape kat aku sebab aku selalu ade jer semua..pergh..!!! bajet up ajer... tapi lastly nampak aku perlu salin wallet and disitu peluang yang keemasan berkila-kilau. Maka harus grab!!!!

:')
Sob..sob...upacara pengebumian pun berlansung... bye bye esprit. Saya da cukup tua untuk memakai anda...saya perlu lebih matang dengan Fossil. :P Poyo!!

**Kepada kaak-kakak, trimas grasias uchas grasias!!!! arigadougozaimashta aijin detsu....hait~

12.7.11

Entry 'SAMPAH' tak baca lagi bagus.

Hormon dalam badan tak menentu.. sekejap marah, sekejap happy..sekejap annoying..sekejap geram...sekejap teruja... tapi kebanyakkanya marah mengatasi segalanya.... nasib la sapa yang terpilih untuk menjadi bakul tempat aku sembur kemarahan... nasib la siapa yang terkena tempias jelingan atau sindiran dari mata mahupun mulut yang makin hari makin takder insuran..

Lantak la nak jadi apa pun jadi lah.....

Nak update blog pun malas, risau terhambur kata-kata yang bisa mencacat presepsi positive orang terhadap aku. Cewah boleh lagi nak jaga muka...

Gi mampos lah..

Bukan PMS ok. yang ni bukan PMS tapi yang ni memang kemarahan dalaman yang tak terucap dek kata-kata.. marah pada siapa? Yaa....marah pada semua... semua lah.. semua benda buat aku marah.. Hinggakan makcik cashier Jusco tadi scan barang slow sikit pun aku dah jegil-jegil mata.. minah cashier watson queensbay silap scan barang pun aku dah nak menyinga.. pendek kata semua aku nak angin.

Panjang kata..aku dah gila agaknya.

Huh.....aku sebenarnya marah pada diri, aku marah pada diri sendiri yang lemah dan tak der semangat nak meneruskan hidup.. Marah pada keyakinan yang kian menjunam..kemudian dipijak.. marah pada Youjie yang makin negative pemikiranya... marah pada diri yang makin lemah tubuh badan...sikit-sikit sakit.. sikit-sikit mengantok..sikit-sikit kembung perut...sikit-sikit migrain....sikit-sikit selsema...sikit-sikit stress.. Gila.

Di atas segala punca kemarahan, aku tak rasa aku tak sanggup share disini semuanya... cukup lah yang kenal aku faham ape yang aku rase dan ape yang aku tanggung... kalau korang tahu pun cukup untuk buat korang speechless jer.... ingat cool sangat ke speechless?? tak cool oke.

~_~' jum makan pisang...
Untung-untung boleh buang air besar...
Untung-untung boleh tidur nyenyak....


Sorry lah....entry emo.
Pendek kata....aku emo sebab semua orang gila kawen.

Get'it?

Ok bukan aku nak salahkan orang yang nak kahwen, tak salah mendirikan masjid..
Tapi kalau yang gatai nak mendirikan masjis tu terdiri dari golongan :

1- Janda tua gayut nak menikah dengan bujang trang-tang-tang..yang sah-sah niat die nak mengikis harta..
2- Dah kawen anak ramai...dah tua bangka pun gatai cari janda anak dua yang muda gila siyot!
3- Takda keja, umoq tak cukup suara lom garau dah gatai nak menikah..gatai bebetul gatai...

Huh!!!

11.7.11

1.7.11

Monolog bengong.

Selamat hari jumaat.. :) Hari ni pakai baju melayu warna ape? suka nak tanye soalan sama setiap jumaat di status FB aku tu.. aku suka lelaki yang suka pakai baju melayu... aku rasa mereka sangat howt.. ^_^

peace..

Baru habis menonton drama di Astro Ria, ' Driver Jelita '. After beberapa bulan tak menonton televisyen.. drama romantic comedy pun aku boleh feeling sampai menangis.. walhal tu babak yang tak la sedih sangat... umm..maybe terlebih penghayatan... :')

Seronok citer tu, sangat ringan.. Julia Zigler yang super cute and Zizan Nin yang cute juga.. umm, aku pun nak la kalau ade bibik yang macam zizan, a good listener...the best comforter with his generous soul too.. ahahaa...malas nak citer panjang-panjang fasal drama tu.. gi tengok sendiri okay deary?

Hari ni tak masuk office.. semalam balik kerja terus tidur, lately badan penat and otak penat dua kali ganda... kadang-kadang fikir benda yang tak patut fikir pun...sengaja nak buat-buat fikir banyak. Tapi memang harus fikir..terasa kelangkabut yang hyper melanda diri. Umm..tapi alhamdulillah... segala berjalan baik, takda terlepas mana-mana tugasan yang diamanah....

Its okay youjie, siapa kata kau tak mampu kan?? :)

Hari ni terkurung di bilik as usual...memikirkan beberapa masalah lain pula...
Humm....kadang-kadang kesian otak dalam tempurung kepala ni, harus dipertanggungjawabkan atas segala tindakan.. harus jadi tukang fikir tukang buat keputusan and tukang terima beban..

Until now, aku rase macam tak pernah bagi die rehat pun....
~_~' fine...aku kejam.




Ok lah, nak mandi.
bye.