21.1.11

5 tahun seorang Aku,

Ramai cakap, '' aku tak ingat la mase kecik-kecik punya hal..aku rasa aku pernah jatuh then memory terpadam..'' Tapi aku ingat semua yang aku alami sejak kecil, mengapakah? aku tak pernah terhantuk pintu ker? tapi macam selalu...then kenapa tak sama macam orang lain? Ader tak orang yang sama macam aku?

Tak kisahlah pahit atau manis, tapi aku nak share perkara yang aku ingat the most in mylife..ok kite mulakan dari umur 5 tahun..

Ujie 5 tahun, 1992..

'Malaysia Boleh'!! Wawasan teras kemajuan.. ! mase nih Proton Iswara pun tercipta... Ader ingat?


Aku mase tu seorang yang tak tahu ape-ape, bertadika di Beret Polis Kuala Kubu Bharu. Pakai uniform baju kurung kotak-kotak merah putih and kain hijau tua. Ingat lagi..gi tadika jalan kaki sebab dekat dengan rumah.Mase tu duduk flat.

Satu hari, sama seperti hari-hari lain..lepas waktu rehat, makan nasi lauk ayam sorang semangkuk..aku duduk tepi pintu sorang-sorang sementara kawan-kawan lain giat main tanah liat buat rantai..buat gelang..buat main kawen-kawen.. sanding-sanding.. masa tu aku kera sumbang, duduk tengok dari jauh tak reti macamana nak mula salam perkenalan. Tunggu orang hulur tangan bajet howt....tipu.

tiba-tiba datang seorang budak pompuan comel, '' awk..awak...teman kite gi kantin nak beli donut..lapar ni....'' ucap die pada aku yang merenungnya tanpaperasaan. Aku membalas dengan anggukan dan beriringan bersama budak tu, aku tak ingat nama malah tak ingat muka budak pompuan tu pun sebenarnya.. jumpa cikgu bagitahu nak beli roti, then cikgu izinkan dengan syarat jangan beli gula-gula.. Kami angguk then menuju ke kedai berhampiran, tak sampai 100 meter pun da sampai.

Tapi aku pelik, budak tu tak beli roti tapi dengan selamba badak buka balang gula-gula and beli 3 4 biji candy ape ntah. Mase tu aku hingus lagi, takder perasaan nak membeli malah takder duit. Advance budak ni...gi tadika 5 tahun bawak duit, sure orang kaya . Mase tu aku tak fikir camu la...mase tu aku rileks jer... ikut je bontot budak tu... lepas beli, terus lari balik tadika.. Aku tak suke kedai tu, mamat muda-muda jaga kedai tu pakai baju macam corak naga and harimau...seluar koyak..ikat kepala macam orang jahat dalam tv.. lagi-lagi deorang suke kacau aku....aku tahu aku comel tapi jangan la cubit-cubit pipi ai oke...ai tak shuke... tipu lagi. +__+'

Dah sampai tadika, aku sambung mencangak depan pintu, tengok langit..burung.. sedangkan kawan-kawan lain masih bermain tanah liat, ape yang best pun tak tahu..zaman tu tanah liat kaler kelabu-kelabu taik hanjing jer.. tak macam sekarang, tadika sekarang ader playdoh. Best sampai rasa nak telan seketul-seketul mainan tu... nasib zaman aku dulu takda kui..kui...

Sedang aku leka tengok langit, budak tadi tu datang pada aku dengan cikgu yang bergincu merah menyala. Lansung tak menarik warna tu, buat aku fikir cikgu tu memang lowteaste dari nenek aku. Nenek aku lawa lagi tui.....! '' cikgu...die beli gula-gila!'' keluar ayat tu dari bibir budak pompuan tanpanama tu. Aku yang tak paham ape-ape blank sekejap..aku kecik-kecik lagi memang blank sampai besar maybe faktor genetik haha.. Then aku tak hingat ape tuduhan budak tu terhadap aku hingga menyebabkan aku dimarahi cikgu dan disuruh untuk memulangkan kembali gula-gula tu pada abang-abang horror di katin...

Aku tak faham mengapa aku dipersalahkan, tapi aku dengan langkah berat menghayun kaki ke kantin berhampiran. Hati remuk redam sebab kena marah sambil diperhatikan semua kawan-kawan. Tu aku tak kisah, tapi yang aku kisah aku kena berhadapan dengan abang-abang kedai tu yang aku takut and tak suka.. waa.. tak suka!! Then..tahu ape aku buat? Aku duduk mencangkung tepi parking kereta berhampiran sambil menangis tersedu-sedu.. mase tu, aku rasa masa berlalu sangat perlahan...aku nak balik rumah sangat-sangat.. aku takut dua benda mase tu, cikgu lipstick merah dengan abang seluar koyak.. Aku nangis..nangis...nangis...

'' Adik, apa pasai menangis sini?'' ada suara melintas kuping. Aku mendongak...yes! dalam hati.. aku tarik cleaner tu ke sekolah and cakap nak amik bag sekolah nak balik rumah. Giler nekat tak aku mase tu? Ingat lagi...makcik cleaner tu lah yang bawak aku balik rumah. Bagitau atuk yang die jumpe aku di parking tadika.. Aku balik terus..tidur...zzZzZZ..ZZzZ..

Sejak hari tu, aku dah tak ingat apa-apa tentang tadika tu dan cikgu lowteaste tu.. aku takut.... zaman kecil aku penuh dengan ketakutan...aku pun taham mengapa....semua takut...kena buat persembahan hujung tahun aku takut..naik pentas amik scroll aku nangisbiladengar nama aku dilaungkan pakai mic... Last-last, nenek aku jugak yang naik pentas amikkan.. hampeh tak?

Dasar penakut! Tapi budak kecik-kecik kalau takut nampak comel kan...
Kan...kan...

Malaysia Boleh!~

Theehee....sekian. Penat.

2 comments:

Nurul Sharmila said...

menarik ceta neh.. tp cian nye kna tuduh budak sorg tuh... nasib bek waktu kecik2 jenis ikut kata jek.. klu dh besar kena kawan tuduh sebarangan cmtuh mmg dh kena dah kan... haha :)

Youjie said...

Klau sekarang kne tuduh..
tggu depan pintu gate arrr!!

hahha....biasela budak lagi.. :P