Ok baiklah, bukan permandangan yang indah aku kira dengan memampang kuih lapis yang juicy di blog time-time posa, tapi ok lah dimaintainkan dengan kuih cara yang separuh hangit tapi juicy jugak...haha
Semalam buat untuk berbuka, benda senang kalau nak beli tak berbaloi... kat bazar maunya seketul 50sen, di rumah free dan murah pulak kos nak memasakan benda alah nie....kacang jer semudah A..B...C...haha gelak lagi..
Kuih lapis, pakai tepung beras, tepung gandum... blend masuk mesin dengan gula santan atau susu...taruk garam sikit..... siap! Oh, brapa kilo beras tu up to you lah...macam kalau 1 loyang besar normal-normal tu..... 1 setengah cup tepunhg beras dengan 1 cup tepung gandum....air dalm agak-agak la..jangan keras jangan pekat....jangan ceroi sangat naa....
Pastu bhagi dua , satu putih original...satu taruk pink ker...oren ker....ijau ikut suka lah....
Masak dalam periuk kukus... satu layer, tunggu 3 minit..satu layer 3 minit sampai abis..masuk fridge...
Siap!!!!!
Yang kuih cara tu, yang hangit tu sama ja bancuhan juz jangan menis la...bia ceroi... pastu masuk sebijik teloq....tu jer beza.
Da siap, tuang dalam acuan lubang-lubang tu.... pastu taruk gula kat tengah bia seminit 2 ...angkat suda...
Siap!!!
...........................
Ok, sekian resepi malas tapi berbaloi untuk hari ni, selamat mencuba!!!
2 comments:
woww....nak.....
:D
amik la~
Post a Comment