22.7.10

Kek Batik Strawberry!



'' Hye!! salam sejahtera penonton yang saya hormati, di bulan puasa jsifu8w69whusdoc...()$R^*yfud;g...''

Abaikan.

Hari ni Youjie tak bekerja, sebab die tak bekerja sebab die rase tak perlu nak workhard untuk kerja yang seperti gantung tak bertali....sehinggalah bos confirmkan youjie dapat fulltime, baru youjie akan kembali semangat bekerja....otherwise... Youjie akan pilih kerja yang lagi satu itu... hehee....

'' ...yang mana satu....pilihan kalbu...~~ "

Mari masak kek batik! ( gamba macam cover majalah chef wan tak? ) Yeay...resepi ciptaan sendiri, ahaks membohong disitu...kek batik sperti biase lah kan..tapi add strawberry tu kire macam dah lain sikit lah dah boleh cop sirim resepi sendiri lar sebab kalau try google sekalipun mane ader kek batik strawberry macam yang wa buat nih..hah ada belani kau mau lawan sama gua punya lisipi kah....! Langkah mayat gua dulu woo..!.. oh.....emo disitu, nada defensive ketara jika ada yang mempersoalkan ketulinan resepi wa...ops..!.saya...


Senang jer, selongkarlah dapur rumah anda untuk mendapat bahan-bahan diatas...


Dapur kecil saya serba-serbi kekurangan, tapi itu bukan halangan..kacau jer dengan tangan kuat-kuat sampai kembang, agak makan masa gak sampai saya naik hairan apasal tak hancur-hancur...selepas setengah jam baru setel adunan diatas...nampak tak? adunan halus bak sutera...auw....berotot lengan kuh ini, wanna touch't?


Simpan ditepi adunan tu, sekarang kite buat kuah plak! Senang jer...campur-campur...kacau-kacau...susu, koko, kacau hingga pekat melekat~ Lepas ni nak masukkan adunan di atas tu plak, tapi kene tunggu mendidih dulu yer...



Sementara tunggu mendidih, hancur berkecaikan biskut marie tu..
Selepas masukkan adunan A ke dalam coklat, sejak bile ade adunan A?? Then masukkan biskut dan kacau hingga sebati di dalam kuali... mase ni tutup jer api, takde masaalah tuan-tuan...


Siap! Masukkan dalam loyang yang dah disalut dengan minyak sapi. Takut melekat jer motipnyer tue jangan gabra if takder minyak sapi..mentega planta butercup pon boleys sayang....
then!
Potong Strawberry yang dah berhari-hari dalam fridge tak termakan tue...fresh lagi dun woli, then nipis-nipis kerat... 1 biji = 4 keratan pun oke...
Susun jer bagi nampak rata dan cantik..kalau ade buah lain pun boleh jer letak....tu try sendiri kat rumah kalian yer...saya taknak masuk campo...

Lepastu, takkan nak biar nampak cantik gitu jerkan...tak batik arr~ Jadi, masak koko+susu+telur dalam kuali tadi extra-extra tu kikis sikit...tak rugi pun.. then salutkan atas kek bagi tenggelam strawberry tu...

SIMPAN DALAM FRIDGER SAMPAI SEJUK DAN MAKAN LAH BERSAMA SANAK SAUDARA DAN TEMAN HANDAI!

http://www.emocutez.com
Izinkan saya akhiri dengan serangkap pantun tradisi...

'' Sorong papan-tarik papan,
Buah keranji dalam perahu.
Suruh makan korang makan,
Suruh buat kek sendiri tak mahu-mahu. "
http://www.emocutez.com
GURAU.

3 comments:

bvlgarigirl @ Arianna said...

ya allah sedapnya rasa nak pengsan tengok

Youjie said...

hey babe...jgn pengsan! try buat..senang jerkan...hikhik..

^__^

heera loverhollic said...

2010? dah 2012 baru search. hehe. boleh tau x sukatan bahan2 yang dgunakan?