Baby Sofea!

Lilypie First Birthday tickers

24.12.09

Belajar Menjahit Manik Baju Melayu..

 Hasyom!!! Maaf tak sihat..sebab tu mungkin blog ini dah bersawang....tapi 'Demi cintaku padamu' akan ku "Coba" mengupdate takala sanak sedare kuar gi pekan Kajang cari fresh flower...fresh apple...fresh sireh untuk membuat hantaran... Mmm..terlanjur kata, sebenarnya makcik merangkap adik bongsu my dad nak bernikah..makanya aku sebagai cucu sulong yang berstatus "adult" perlu dipertanggungjawabkan membantu....
" Eham..ehem...budak kuntut!! Cepat duduk tepi kak ojier yer..tolong amik benang tu...jarum tu...ala...nape nih bisin-bisin nih...duduk diam-diam kite belajar jahit manik kat baju Abang Ajim oke~ "

Jelas keterujaan ku takala menatap contoh-contoh jahitan manik nih..my Acik sangat pendai menjahit manik, lalu di kesempatan yang terbatas..aku telah bersedia membantu Mak yang memang "makhluk tuhan paling seksi" terburai kain batik buat keje tungkus lumus di dapor...di bilik menjahit...di dapor balik.... Sian mak..... Aku nak jahit manik untk baju FLOWER BOY haha...okee gurau... Budak mentara...mentera ker? Yang pasti...tugas mereka ini memegang bakul dan kasi hamper kat tetamu yang datang... Ai buat ape yer?

Hush~

Makin teruja bile nampak seplastik kotak besar manik yang berkilauan dan perkakas-perkakas jahitan...see....i mamang perempuan melayu terakhir~ * Sila hantok kepala !

Berapa banyak bebel...keje lom mula adoi! Mak da mula membebeal tengok mata aku terbalak-balak belek manik dalam bekas...jadi kombinasi warna yang dipilih untuk baju melayu hijau lumut ini ku rasakan...pasti yang TERANG...BERANI...& MAN~ Wah....hijau pekat dan hijau muda maybe sesuai untuk menaikkan seri si pemakai...

* Biar kasi silau itu pengantin lelaki..

^ Kerik..kk..kerrikk ^



Jahitan ni tak tahu nama ape..tapi susah sangat...nak maintan garisan manik dengan line jahitan baju...untuk kali pertama...ai tak saran uols buat ini tau... No..no...try another yang lebih mudah... Aku pun da insaf nak belagak pandai mula-mula tu nak buat patern nih...Akhirnya "rendang tak berbuah" oke...

Then aku cabut..buat patern lain...

^ kerik..k...kke.eerik... ^
Ini sangat bagus wa cakap sama lu...konsep jahitan "JELUJOQ" jer namanya..kalau orang utara tahu la maksudnye kan...aku selang selikan dengan warna yang berbeza..so dapat lah nampak macam warna tu berputar-putar alam...
* Tidak kemas ok...sebab 1st time buat..


Simple jer...just masukkan 5 biji manik...cucuk masuk kain secara konsistan... then another 5 biji manik yang lain kaler...juga secara konsistan jarak antara satu line dengan line yang lain... Erm...faham ker eah?

^ Kerikk..kerikk..kk.. ^

Tips jahitan berkualaiti!
Mak aku kate...nak jahitan kemas..kena lah buat dengan teliti dan kemas... Senang macam makan kacang! Tapi yang selalu menjadi masalah bila warna manik bisa luntur selepas keluar dari mesin.. Hah~ Itu lah kite perlu bijak memilih manik yang sesuai...banyak manik di pasaran gred A..B..C.. nak murah? Sila ke kedai mainan ker kedai runcit ker...situ banyak manik gred C.. Tapi manik yang terbaik yang disarakan pakar ialah MANIK JEPUN namanya...sile ke kedai-kedai menjahit atau kedai hantaran then tanye lah...manik jepun.. Deorang akan kasi kat uols... Harga ade la beza...tapi berbaloi okee...


Tada!!! Bak kate pepatah..buat keje kalau mulut tak jalan nak ngomel-ngomel pun keje tak siap kan... Jadi, inilah hasilnya kerja aku yang berjaya siap... Memang tak kemas sebab kali pertama buat..tapi jangan la putus asa... Untuk mereka-mereka yang takde keja dok umah bela badan tu... ai sarankan try diz at home! Hehe...jangan mare...bende ni tak membosankan pun..malah bole buat duit.. Selalunya orang akan amik upah dalam RM20-40 untuk sekadar menjahit manik di baju... Tak kah itu bisnes yang menguntung kan?
Kalau ai..ai buat oke....tengah fikir nak buat bisnes kat USM lah!!
http://emo.huhiho.com
^... Kerikk..kk...kk..eeri..kkk......^



No comments: