29.3.10

Sajak compang-camping.

Tidur ini tidak indah..
Selagi ia menghadirkan mimpi-mimpi sedih...
Selagi ia menyebabkan aku berasa perih...
Selagi ia mengingatkan aku segala perasaan yang pedih...
Dan aku terluka....
Pabila hati tak mampu lagi merasa...
Bibir tak mampu lagi berbicara...
Lataran jiwa yang telah berputus asa...
Bertukar segala....
Mengapakah air mata dicipta..

Apakah tujuanya meraih simpati..
Atau menunjukkan reti..
Akan hati yang akan mati...
Atau juga....
Elemen absurdi...
Untuk menyatakan kelenyapan cinta.. Yang terletak di dalam hati....

24.3.10

Tetibe jerk!

Sisa detik yang tertinggal makin menghiris..
Saat yang berbaki makin mencengkap naluri...
Sebulan lagi...
kita akan masing-masing membawa haluan sendiri...
Sedih di hati...
Perpisahan berulang kini....
Mengapa tercipta pertemuan...
Jika akhirnya perpisahan...
Apakah erti kemanisan...
Andai berakhirnya dengan kepahitan...
Apa pula maknanya kehidupan..
Jika tanpa pengalaman yang memenatkan....

* Ok sambung buat layout magazine a.k.a final projek budak kewartawanan USM.

kROHH..KROHH....krooh...diluar sana aku memandang mereka tidor dengan bunyi berdengkur ...krohh..kroh...nanti kalau sempat aku rakam... :P


23.3.10

Selamat hari Lahir Alin~

video

Lawak giler...kongsi-kongsi duit beli kek biase-biase ikut budget dan buat seprais party untuk Roslin anak pak manap yang suke dangdut kat Eastein Hotel haha... ( Fitnatullah )

Yang penting, die sipu-sipu..

" weh..ni kali kedua dalam hidup aku orang sambut bufday aku..terima kasih la... "

Macam ni baru kawan! Wee~~

Jangan lupa masuk Raja lawak pas grad ni oke...aku undi ko seminggu 10 undian! *

20.3.10

Smile


Aku rindu...Dan tak ingin terus begitu....
Suara itu,
yang selalu berbisik ke kuping ku...
Saat aku beradu...
kau selalu mengganggu...
Bila terjaga dari lena...
Nyata kau tak pernah di samping ku..
tak mendengar lagi lafaz rindu...
tak wujud lagi rasa yang itu...
Kerna ku tahu...
Kau bukan bagi ku...

Kerna aku juga tahu..
Semuanya hanya imaginasi ku.....


"...Give me a chance if you can force yourselfLook at me girl and get up off your shelf'Cause you wanted some loveI'll make it happen..." Weezer

15.3.10

Cry



I have seen peace. I have seen pain,
Resting on the shoulders of your name.
Do you see the truth through all their lies?
Do you see the world through troubled eyes?
And if you want to talk about it anymore,
Lie here on the floor and cry on my shoulder,
I'm a friend.

I have seen birth. I have seen death.
Lived to see a lover's final breath.
Do you see my guilt? Should I feel a fright?
Is the fire of hesitation burning bright?
And if you want to talk about it once again,
On you I depend. I'll cry on your shoulder.
You're a friend.

You and I have lived through many things.
I'll hold on to your heart.
I wouldn't cry for anything,
But don't go tearing your life apart.

I have seen fear. I have seen faith.
Seen the look of anger on your face.
And if you want to talk about what will be,
Come and sit with me, and cry on my shoulder,
I'm a friend.
And if you want to talk about it anymore,
Lie here on the floor and cry on my shoulder,
Once again.
Cry on my shoulder,
I'm a friend....

* Ada rindu yang berlagu sendu...ada suara yang berbisik syahdu...ada irama yang beralun lembut....dan tangisan penuh dayu.... Ada sinaran mata meminta simpati...ada seraut wajah minta ditatapi....ada hembusan nafas minta disayangi...ada hati telah kehilangan kini... *

Oleh : Getar-getar yang berkelana di ratusan jiwa....

14.3.10

Ukiran Sebuah Kehidupan...

Subjek 3 dimensi memerlukan aku untuk mengukir..
hmm, seumur hidup ini yang pertama kali aku dijodohkan dengan bongkah kayu dan pensel pengukir..Camner nak pegang? Camner nak ukirnya?
Haih...apa yang banyak sangat jenis mata di pensel itu? Fungsi? Blur......aku hanya beli pensil pengukir gred terendah, RM7 untuk untuk sesi perkenalan dengan dunia ukiran yang aku kirakan satu pelaburan yang amat ekonomi dan berbaloi....


Aku bukan seorang pengukir, jauh sekali seorang seniman yang mampu menghasilkan figura terhebat buat tatapan mata orang ramai. Aku takkan mampu menggubah seketul batu kepada seorang manusia, jauh sekali sebongkah kayu kepada seekor kuda... Tapi aku punya 'upaya' dan jemari berlink'kan minda untuk cuba memulakan sebuah karya....cewah!
" Baiklah tuan-tuan, setelah bongkah kayu dilakar dengan corak-corak sepertimana yang kita mahu ia terjadi selepas proses ukiran ini, Kita perlu mengenalpasti bahagian mana yang perlu dilorek, bahagian mana yang perlu ditimbulkan...dan bahagian mana perlu detail atau wutsoeva... "

Dan aku..seperti selalu.. mengukir sambil hati tak henti mentafsir...

Hidupan bak hamparan kosong....
dan ilmu ditimba untuk memberi manusia peluang memilih,
apa yang dimahukan..
apa yang diingini..
Corakkan
matlamat dimulai dengan sentuhan keazaman..
Palitan kekuatan...
Ukiran...yang selalu diperkemaskan...

Samalah seperti bongkah ini,
Kosong sepertimana sucinya manusia diwaktu bayi..
Lalu dilakarkan corak,
sepertimana yang ayah dan bonda ingin kita jadi..

Kemudian memilih konsep,

positif negatifkah..
dominasikah..
garisan atau jalinan..
mungkin..gabungkan..
Mungkin juga asingkan....
Seperti juga hidup ini,
memilih berjayakah..
Memilih dunia...
akhirat...
atau seimbang...
mungkin tersasar dari landasan...
dan akhirnya tetap kembali ke pangkuan asal...


Dan akhirnya itulah kita...

Kau...aku...dan juga dia...

Aku berharap tiada lagi jari yang terhiris atau darah yang mengalir......

Huv a nice day pengukir kehidupan~~~ ^_^

13.3.10

Pon & Zi

Besok, aku harus bekerja...pusing sekitar Butterworth ker Georgetown ntah...cari rumah British Colonial Shophouse..dan edarkan 8 keping soalan questionare setiap shophouse..target bos aku, 45 set servey setel baru gaji masyuk..hohooo....berat itu kerja ya pak~
Aku juga belum siapkan rencana untuk berita kampus edisi 11, sabar ya..slow-slow ....wa balik kerja wa tulis kasi u lah Ketua Pengarag yer..yer... * sambil godek-godek ekor kucin~
"...Selamat malam Guardian Angle....
besok,
kejutkanlah aku dari lena yang memisahkan alam maya kepada nyata,
alam dunia kepada mustika..."

12.3.10

Taman Langit Ku


Bila kini ku berada dalam,
taman mimpi,
dalam taman langitku...
Kini cubalah berpaling,
langit takkan berwarna,
aku takkan merasa....
Semua takkan berubah,
semua takkan berubah...
Ini taman mimpiku,
ini taman langitku...
Cubalah berpaling,
ini taman mimpi,
ini taman langitku....
Tak perlu kau bayangkan,
tak perlu kau renungkan...
Ini taman langit ku...


Dan bila seorang mahasiswi tidak punya kesempatan yang lumayan banyak untk memanjai kamarnya, dan apabila dia terpaksa melalui pelbagai ceritera....pabila dia juga diharuskan melakukan jutaan kerja....bersama sekeping jiwa yang nggak jelas di mana.....dia sering melakukan khilaf di luar sedarnya.... Amat kerap menoreh hati insan lain di bawah sedarnya....sering juga merosakkan perasaan yang memnggir di kelilingnya......

Itu menandakan dia perlu seorang bidadara....

Yang paling mungkin,




Bisa untuk..



Merapikan jadual tugasnya...
Menenangkan kusutnya...
Mententeramkan jiwanya..
Memanjakan hatinya....


Atau sekadar.....
Bisa mengemaskan kamar tidurnya....

10.3.10

To Tuan Haji..

Pasni taknak menulis dalam keadaan EMO tak tentu hala...nak ambil pengajaran terhadap situasi yang telah berlaku siang tadi.... Aku tahu, Tuan Haji dah maafkan aku...but still...Aku akan rasa besalah selagi tak dihukum....
Kita perlu hormati tuan guru agar ilmu yang diajar kepada kita berkat..
Tsk...Tskk...

8.3.10

Dan ini..

Dan bila ombak menghempas pantai....
Membawa pelayar menyusur samudera..
Lalu ia menghamparkan kekaguman dengan keindahanya...
Dan aku...
Memandang dengan kekusutan yang melingkar....
Menikmati kedinginan malam dengan menyelimuti ketakutan...
Menitip perasaan damai dalam kekalutan...
..yang mencengkam..
Dalam satu harapan....
Besok akan tetap mampu tersenyum...
Bawah naungan terik sang mentari...
Setelah ....
Dibangunkan fajar biru pada tiap dinihari....
- 7 . 3 .2010 / Muka Head / 9.45am..

5.3.10

Berdosa Besar kata Tuan Haji~

Aku akan mampu berkarya pabila aku dalam tahap tekanan yang tinggi....dan selain dari meluahkan rasa amarah kepada perbuatan dan percakapan...melukis membuat aku menjadi tenang dan tenteram..... Hasil lukisan diatas bukanlah dilukis atas kemarahan terhadap pihak tersebut kerana kalau aku melukis sebab marahkan mereka...aku akan lukis mereka itu dalam keadaan bertanduk...atau mungkin bogel...hahaha ohh lupa nak bagitahu, mereka ini semuanya coursemate aku.........gambar dilakar semasa sesi perbentangan kumpulan subjek Seminar dan aku berasa sedikit ting tong ketika itu, dari aku tidur..baik aku conteng!!
Di suatu pagi yang hening dan entah mengapa aku bangun awal dan tidak lewat untuk menghadiri kuliah jam8.. Aku tahu, dan kawan-kawan sekotak aku pun tahu kami akan menerima satu malapetaka hari ini...tapi berani kerana benar, kami datang untuk menghadapi semua tu...
Dan hasilnya, memang kami sekotak telah diherdik dan dicaci hina dan dijatuhkan air muka kepada seluruh kelas...Pensyarah, seperti yang telah dijanjikan sehari sebelumnya, memang telah membuat salinan news laporan khas kotak kami kepada seluruh kelas..dan di maki hamun setiap perenggan dan perkataan yang kami tulis....bak kata pepatah...tiada yang indah selain yang buruk-buruk dan salah-salah belaka....Tsk..Tsk..
"...beruk pun tahu nak tulis berita elaok--elok..."
''...nampak sangatlah tak pernah baca akhbar..tulis macam $!$#$&%&^%..."
"...inilah masalahnya bile buat kerja sambil lewa...sambil main handphone, sambil menyembang...buka Facebook....." ( sumpah menipu, kami tak on9 pun mase buat tu kakkaa... )
Aku tertekan macam nak mati, sedih pun ader....ni la padahnya kalau terlalu nak BUAT BEST! Kami sekotak memang saje nak buat extra sebab nakkan kelainan la konon....hampehhh~
"....tU lah kau! orang buat 1 laporan khas jer....ko nak buat 2 laporan khas..konon dasyat la...konon rajin la kan....hamik kau!!! ....."
Dan sampai sekarang aku masih tak faham mengapa kami dimarah tanpa sebab....sesalah-salahnya penulisan kami, masih ade yang salah lebih dari kami..cewah ayat taknak kalah beb! Dan yang membuat kami kecewa lagi is.....ade dua story yang di edarkan kepada kelas untuk di gelakkan, mase story kami..tuan haji dengan selamba menunding jari ke arah kotak kekotak kami...dan bila turn another story tu...takde siapa tahu pun siapakah gerangan penulisnya.....bile keluar kelas, aku terus jumpe tuan haji dan cakap :
..." tuan aji, sampai hati...story kami tuan aji tunjuk kat muka kami...semua tahu tu story kami.... Tapi story lagi satu tu, tuan haji tak tunjuk pun sapa....tak adil! "...
Hahaha...memang selamba aku melepaskan kemarahan ituw...dan tuan haji hanya membisu..
OK, itulah antara sebab-sebab aku merasa sedih..marah dan kecewa...jadi aku pun melukis...melukis..melukis....dan itu amat menenangkan....
Yang paling dasyat is stetmen ini :
Tuan Haji : Kalau saya ni mati esok ka lusa ka....kamu..kamu...kamu ni berdosa besar!!!!
tSK..TSK...berdosa besar betul kami kepada dia...
=_=''

3.3.10

Awang Bo'cheh


At the moment....i juz miss him so much.....
Lama tak jumpe, hampir 3 bulan kot...and aku selalu wondering camner hidup die nowdays....

Dulu...bile aku nak bebel, die layan jer....bile aku nak borak...die dengar jer....bile aku stress....die tempat aku melepaskan kemarahan...bile aku nangis....die pun ade tengok aku kat tepi....bile aku perlukan someone to talk with...he's alwiz there for me....Tsk..Tsk....
Dulu...selalu gadoh..baling gunting..baling pisau....nak sampai bunuh-bunuh...hempap-hempap pintu.....sorok barang....
Lepas 5 minit..baik balik.......haih~~
Kalau takut nak mandi kat dapor....die teman sambil borak-borak...fikir-fikir balik, memang kerje giler....kalau die banyak duit, aku pau...pakse belanja Pizza Hut! Tapi kalau aku banyak duit...jangan harap dapat makan sesen pun...huhu aku memang kejam syaitonirrajim.....Tsk..tsk....

Kalau kami lapar...die masak sebab die masak lagi sedap dari aku.....tipuuu sekarang aku lagi pandai kot....hahaha...lame tak makan sambal tumis sos cili dengan daging burger.....tsk..tsk...
Die pandai buat sambal belacan....mama selalu suruh die buatkan untuk makan.....lega aku takyah tumbuk sambal....hhikhik.. =_=''
Dulu....kami macam kembar, jumpe gadoh...baik..gadoh..baik...aku beli...kau pun nak...sengal giler....
Kecik-kecik, aku gak yang make-upkan die jadi gurl gurl....die relakan ajer...layan kepalaotak aku yang giler moroyan.....rindunyer moment tu....Tsk....
Die ajar aku jadi perempuan berpendirian, tapi itu lansung tak berjaya.... Die ajar aku jadi orang hati keras...tak layan leleh-leleh....itu pun tak berjaya....die marah bile aku takut....itu lansung tak berjaya.....
Tapi bile die ajar aku hisap rokok kali pertama mase form2 dulu.....ingat lagi, depan rumah mase tu mama takder rumah...atas buaian tepi parking keta.......
Itu aku berjaya.....!!!Hahaha...sesak nafas putar alam kepalaotak aku mase tu.....
ASTAGA!
Sekarang.....siapa nak dengar suara aku...
Nak layan kepala sengal aku..
Tsk.....
Tsskk.....
Tss.s.skkk........
Nak call pun susah...............
Moga die ok dan happy selalu........buhbye~

2.3.10

Hari bekerja

Hari ni off duty kat C10..hakhakhak...semalam da siapkan pre-story laporan khas! Hahaha...kawan-kawan sekalian..sila baca laporan ituw isnin ni...jangan lupe beli berita kampus....ALAMAK sempat promot lagi!

Ok..hari ni aku perlu menerjah lebih 40 pusat pengajian dan jabatan dan desasiswa sekitar USM untuk membuat edaran borang soal selidik yang aku kerjakan...haha aku kerjakan?? Budjet dapat 450 untuk hari ni....nervesnyer nak jumpe ketua jabatan sebab selalunya kalau muke aku nih, jumpe untuk nak interview...tapi hari ini beda....mahu bagi soalan pulak, maunya tak hangin mereka itu...sure aku kelihatan seorang yang selalu membawa malapetakan dan kerja extra..hihi jangan mareee....

Ok lah...pagi-pagi bangun tido cop kertas soalan....then amik keta gerak ke c10 tercenta....tempat pertama opkozlah skul sendiri...PUSAT PENGAJIAN KOMUNIKASI...hehee...setel 40 borang, aku ke unit kaunseling...ke pusat komputer...pusat kajian ape ntah....mmm....susah juga mau buat edaran ni tapi yang bestnyer...aku sukakan cabaran ...hahaha seronok tengok muke orang yang terpinga-pinga bile aku melulu masuk ke kaunter dan cakap bende tak faham....maksudnye tak jelas lah...ok fail kali pertama, stretegi kali kedua lak aku lebih slow and proper....masuk..bagi salam..pjelaskan tujuan datang..blabla...tapiiii...tak best gak sebab macam tak profesional bila orang tu tanya nama dan aku dari mana..aku sapa...wutsoeva....ok failed lagi, kali ke-3...masuk..bagi salam...PERKENALKAN DIRI...baru bagi matlamat kedatangan...bla..bla...WAH!!! ini lebih smooth...hahaha....best juga buat eksperimen camni, lantak kaulah nak kate ape asalkan aku mempelajari sesuatu...hihiii

OK...ok..after diz perlu bergerak makan dan ke Galeri Tuanku Fauziah pula.....then..HEP...then Canselori..(lori???) then jabatan keselamatan...pembangunan.....hahahahaha tunggulah korang!!!!!

Gadis berbaju kurung akan melewati kaunter opis anda....jenjenjennn~~~

Papai...jap gi update lain keh....nak tunjuk somethin yang best dan menterujakan.......lalallaaa..... muaks!!

psst......lapar tak? Jum makan di Anjung Budi!!!!

1.3.10

Hujan yang membekukan.

Aku ingin beku dalam pelukkan dingin mu...
Biar terus menerus hati ini kaku..
Biarkan seulas bibir ini terus mengigil..
Seolah menahan sekaratul maut yang memanggil...


Tulang hitam ini merayu sayu...
Enyahkan jauh kesakitan bak sembilu...
Larikan terus kepahitan bak hempedu..
Aku di sini hanya jasa yang kaku...


Di pinggir jalan berliku..
Depan sana membayangkan persoalan...
Di tepi mengurai jawapan...
Kiri dan kanan yang mengelirukan..
Membawa aku kepada ketidak pastian...


Aku ingin membeku..


Duhai malam yang menangis...
Air mata ini satukan dalam satu tangis...
Agar dunia takkan pernah menyedari tiap titis..
Moga alam tidak bersimpati..
Moga bulan terus ikhlas menyinari...
dan bintang selalu menghiasi.....

Dan aku...masih disini..