30.8.08

Sejarah Youjie ( I )


PEKAN KONSI & SRJKC YU CHYE…

Sepetang itu aku melewati kampungku untuk menghantar sepupuku yang berusia 8 tahun.. Sepanjang detik perjalanan menyusur ke situ aku diselimuti kenangan.. kenangan masa kecil aku yg amat indah.. terlalu indah kukira…

Pohon kelapa melambai di kiri kanan jalan yg kami susuri… rumah kampung yg tersusun di sepanjang jalan dan suasana nyaman kerana dilindungi bukit bukau yg gagah di sekelilingnya… semua ini membuatkan aku kembali mengimbau segala nostalgia hitam putih hidup aku…

‘ Pekan konsi ’ yg kini telah berubah wajah… di sinilah aku menunggu bas bersama nenek ku tiap kali ingin melangsaikan bil-bil api air.. masih segar diingatan, apabila dimarahi oleh minaci yg menjual majalah di tepi hentian ni gara-gara aku terlalu ralit membelek majalah demi majalah yg banyak terdampar di meja kayu usang gerai penjaja itu…bimbang dirosakkan dek kanak-kanak seperti aku mungkin..maklumlah usia aku ketika itu dalam lingkungan sembilan tahun.. dek kerana terlalu takut, mulai saat itu aku tidak pernah lagi berani menunjuk muka dihadapan gerai itu… walaupun hati ini meronta-ronta ingin ke situ tiap kali ke ‘ pekan konsi ’ Bimbangnya dimarahi minaci …

Setiap kali… pada masa itu, apabila bus sampai, nenek akan menyuruh aku memilih tempat duduk terlebih dahulu sementara dia membayar tambang bus.. saat di atas bus amat tidak menyenangkan aku kerana setiap kali desiran angin menghembus ke pipi, pasti mata aku akan layu lalu tersengguk-sengguk aku menahan mengantuk… dan setiap kali aku menahan hanggukkan kepala, tak pernah kurang dari 3 kali dahi aku akan menjamah tebing tingkap bus yang amat keras itu.. yg hairannya, kesakitan itu tidak pernah menghalang mata aku untuk terus layu… arghh…tidur saja lah Ojie… zZz..Zzz…

SR(J)KC YU CHYE… Abjad yg sering menjadi tanda tanya aku sewaktu kecil.. ‘’..agaknya mengapa sekolah aku perlu ‘SRJKC’ dan bukan ‘SRK’ seperti sepupu-sepupu ku yg lain..? ’’ Persoalan itu aku pendam seiring pemikiranku yg dewasa secara semulajadi justeru mengerti sendiri keanehan yang menghantui.. normal lah, kanak-kanak seusia aku ketika itu hidup umpama perantau yg naif… setiap perkara yg asing mengaktifkan otak ini untuk membuat rumusan penuh dengan persoalan yg tergantung, sehinggalah persoalan akan terurai sendiri dengan kedewasaan yg natural…


kerana aku takkan pernah BERTANYA…..
22.8.08

Bacalah....permata dari Tun Dr.M.....

KONTRAK SOSIAL MALAYSIA

1. Sebelum adanya Malaya dan Malaysia, semenanjung ini dikenali sebagai Tanah Melayu.

2. Hanya berkata ini akan sebabkan kita dituduh bersifat perkauman.

3. Untuk terangkan berkenaan asal-usul kontrak sosial Malaysia saya terpaksa imbas semula sejarah.

4. Melalui perjanjian-perjanjian yang ditandatangani Raja-Raja Melayu Semenanjung, British telah mendapat hak untuk menakluk Negeri-negeri Melayu. Perjanjian-perjanjian ini mengakui dan mengesahkan Negeri-negeri ini sebagai Negeri-negeri Melayu. Tidak ada sesiapa pun yang membantah. Orang Asli juga menerima keadaan ini dengan penerimaan oleh mereka pemerintahan Raja-Raja Melayu.

5. Pada mulanya penduduk yang tinggal di Negeri-negeri ini dibahagi kepada orang Melayu dan Orang Asli yang merupakan rakyat Raja-raja Melayu dan tetamu asing yang tidak dianggap sebagai rakyat kepada Raja-raja Melayu. Tidak ada kewarganegaraan mahupun dokumen berkenaan taraf kerakyatan sepertimana di kebanyakan negara-negara lain.

6. Tetamu asing ini hidup mewah di Negeri-negeri Melayu di bawah pentadbiran British dan di jajahan British di Pulau Pinang, Melaka dan Singapura. Orang Melayu yang menjadi rakyat kepada Raja-raja Melayu dan Raja-raja Melayu sendiri tidak sikitpun merasa tergugat dengan bilangan besar orang bukan Melayu dan perbezaan jurang kekayaan dan kemajuan di antara tetamu asing ini dan rakyat Raja-Raja Melayu. Mereka tidak terfikir yang orang asing yang menetap di negara ini akan menuntut hak kewarganegaraan.

7. Apabila Jepun menakluk Negeri-negeri Melayu dan Negeri-negeri Selat, orang Cina merasa tidak selamat kerana Jepun merupakan musuh tradisi mereka.

8. Ramai orang Cina telah menubuhkan dan menganggotai angkatan gerila dan lari ke dalam hutan. Apabila Jepun serah diri, gerila-gerila Cina ini keluar dan merampas balai-balai polis di kawasan pedalaman dan isytihar yang mereka adalah pemerintah negara ini. Mereka menangkap ramai orang, Cina dan Melayu dan beberapa daripada mereka ini dibunuh.

9. Orang Melayu di kampung-kampung membalas dengan membunuh orang Cina di kawasan luar bandar. Ketegangan timbul dan pertempuran antara Cina dan Melayu dielak hanya dengan kedatangan angkatan tentera British. Tetapi perasaan marah dan benci antara kedua-dua kaum ini tetap tinggi.

10. Di dalam keadaan tegang ini British mencadang penubuhan Malayan Union yang akan memberi "tetamu-tetamu" ini hak kerakyatan yang tidak membezakan mereka daripada orang Melayu.

11. Orang Melayu menolak Malayan Union dan cadangan hak kerakyatan ini. Mereka paksa British untuk kembali keapda keadaan asal atau status quo ante di dalam Persekutuan Tanah Melayu (Federation of Malaya) yang baru.

12. Hanya orang Cina yang menjadi rakyat Negeri-negeri Selat layak untuk mendapat kerakyatan di dalam Persekutuan yang baru ini. Sudah tentu warganegara keturunan Melayu jauh lebih ramai daripada rakyat Malaya yang berketurunan Cina.

13. Pemimpin-pemimpin Cina merayu kepada British, yang kemudiannya menekan Presiden UMNO, Dato Onn Jaafar supaya mencadangkan agar UMNO dibuka kepada semua kaum. Cadangan ini ditolak lain-lain pemimpin UMNO dan Dato Onn terpaksa melepaskan jawatan.

14. British terus beri tekanan kepada orang Melayu untuk bersikap lebih terbuka berkenaan soal kerakyatan bagi orang bukan Melayu.

15. Presiden UMNO Tunku Abdul Rahman memutuskan untuk menubuhkan pakatan dengan MCA (Malaysian Chinese Association) dan MIC (Malaysian Indian Congress). Dalam pilihanraya Majlis Perundangan Persekutuan (Federal Legislative Assembly) 1955, oleh kerana kurangnya kawasan majoriti penduduk Cina dan India, MCA dan MIC terpaksa letak calon mereka di kawasan yang mempunyai majoriti Melayu selepas UMNO bersetuju untuk tidak bertanding di kawasan-kawasan ini dan sebaliknya menyokong calon Cina MCA dan calon India MIC.

16. Begitu sokongan orang Melayu terhadap calon Perikatan MCA dan MIC hinggakan mereka menang walaupun menentang calon Melayu daripada PAS. Calon MCA dan MIC kesemuanya menang. Hanya UMNO kalah satu kerusi kepada PAS.

17. Tunku sebagai Ketua Menteri Persekutuan Tanah Melayu kemudian memutus untuk menuntut kemerdekaan. British terus berkeras menuntut hak kerakyatan bagi orang Cina dan India sebagai syarat memberi kemerdekaan.

18. Untuk mengatasi halangan British terhadap kemerdekaan dan untuk memenangi sokongan orang Cina dan India Tunku memutuskan untuk beri satu juta kerakyatan kepada kedua-dua komuniti ini berdasarkan hanya kepada permastautin. Salah seorang rakyat baru yang menonjol ialah (Tun) Leong Yew Koh, bekas general di dalam angkatan tentera nasional China yang kemudiannya dilantik Gabenor Melaka.

19. Di peringkat ini pemimpin-pemimpin ketiga-tiga parti yang berdasarkan kepada kaum yang telah mendirikan Kerajaan pemerintahan sendiri di dalam Persekutuan Tanah Melayu (Federation of Malaya) British telah berbincang dan mencapai persetujuan berkenaan syarat perhubungan antara ketiga-tiga kaum di dalam Persekutuan Tanah Melayu yang merdeka.

20. Ianya merupakan agihan yang sama rata. Sebagai balasan untuk satu juta kerakyatan bukan Melayu, orang bukan Melayu mesti mengakui kedudukan istimewa orang Melayu sebagai Bumiputera. Beberapa peruntukan undang-undang seperti kedudukan Islam sebagai agama rasmi, pengekalan tanah rizab Melayu, kedudukan Raja-raja Melayu dan adat istiadat Melayu dan pengagihan jawatan dalam Kerajaan juga termasuk di dalam persefahaman ini.

21. Dalam soal Bahasa Kebangsaan, Bahasa Melayu telah dipersetujui sebagai Bahasa Kebangsaan. Bahasa Inggeris pula sebagai bahasa ke-dua. Kaum Cina dan India boleh terus gunakan bahasa mereka tetapi bukanlah sebagai bahasa rasmi untuk berkomunikasi.

22. Sekolah rendah Cina dan Tamil juga boleh menggunakan bahasa masing-masing sebagai bahasa pengajar. Bahasa-bahasa ini juga boleh digunakan di sekolah menengah, tetapi hanya di sekolah menengah swasta.

23. Di pihak mereka pemimpin-pemimpin Cina dan India yang mewakili parti mereka menuntut agar kerakyatan dijadikan hak mereka yang tidak boleh ditarik balik, mereka dibenar kekalkan bahasa, agama dan budaya mereka dan sebagai rakyat mereka diberikan hak politik sepertimana yang diberikan kepada semua rakyat.

24. Kebanyakan persetujuan dan persefahaman ini terkandung di dalam Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu merdeka. Bagi setiap yang diperuntukkan kepada orang Melayu, akan sentiasa terdapat peruntukan bagi yang bukan Melayu. Tidak ramai yang sebut akan hakikat ini. Yang menarik perhatian ramai dan yang menjadi tajuk perbalahan ialah apa yang diperuntukkan kepada orang Melayu dan lain-lain kaum Bumiputera sahaja.

25. Demikian walaupun Bahasa Melayu dijadikan Bahasa Kebangsaan, bahasa Cina dan Tamil tetap bebas digunakan di sekolah Cina dan Tamil. Peruntukan ini tidak terdapat di mana-mana negara lain. Bahkan di negara-negara yang liberal sekalipun tidak terdapat jaminan seperti ini yang termaktub di dalam Perlembagaan.

26. Bahasa Kebangsaan ini haruslah dipelajari semua orang agar setiap warganegara Malaya dapat berkomunikasi antara satu sama lain di mana-mana sahaja.

27. Difahamkan bahasa Cina yang di maksudkan di dalam persefahaman tersebut adalah dialek-dialek Cina yang ditutur di Malaysia dan bukannya bahasa kebangsaan negeri China. Demikian bagi kaum India Malaya bahasa Tamil digunakan dan bukannya Hindi atau Urdu atau apa-apa bahasa pun yang menjadi bahasa Kebangsaan di India. Tetapi para pendidik aliran Cina kemudiannya mengguna Bahasa Cina yang menjadi bahasa Kebangsaan negara China iaitu Mandarin.

28. Islam adalah agama rasmi tetapi agama-agama lain boleh dipraktik penganut masing-masing tanpa apa-apa halangan. Sebagai agama rasmi Islam mendapat bantuan Kerajaan. Tiada tersebut tentang bantuan bagi mana-mana agama lain. Bukan Melayu tidak menekankan tentang ini dan Perlembagaan Persekutuan tidak pun sebut tentang bantuan Kerajaan terhadap agama lain. Namun sokongan dan bantuan tetap diberikan.

29. Kuota ditetapkan bagi kakitangan Kerajaan (Malayan Civil Service) dimana orang Melayu akan mendapat empat tempat bagi setiap satu yang diberikan kepada orang Cina dan India. Walaubagaimanapun, jawatan profesional diiktiraf terbuka bagi semua kaum kerana dianggap tidak mungkin terdapat cukup bilangan orang Melayu untuk mengisi jawatan-jawatan tersebut.

30. Hasilnya pada awal kemerdekaan terdapat lebih ramai kaum bukan Melayu daripada Melayu yang mengisi jawatan dalam Divisyen Satu.

31. Yang Di-Pertuan Agong atau Raja-raja Melayu akan menentukan kuota biasiswa dan lesen bagi orang Melayu. Tetapi tiada sesiapa yang akan dirampas mana-mana permit atau lesen hanya untuk diberikan kepada kaum Bumiputera.

32. Kedudukan Raja-raja Melayu termaktub dan tidak boleh dipersoalkan. Seorang Yang Di-Pertuan Agong akan dipilih daripada sembilan Raja-raja Melayu dan akan berkhidmat selama lima tahun.

33. Raja-raja akan menjadi Raja berperlembagaan. Kuasa eksekutif akan dilaksanakan oleh Menteri Besar, Ketua Menteri dan Perdana Menteri yang dipilih dan dibantu ahli majlis atau Kabinet. Amalan British dijadikan contoh.

34. Persetujuan yang paling penting ialah pelaksanaan Demokrasi Berparlimen digabungkan dengan Raja Berperlembagaan, sekali lagi seperti yang diamalkan di United Kingdom. Harus diingat pihak British telah mengenakan Kerajaan Kolonial kuku besi ke atas Negeri-negeri Melayu dengan kuasa diletak pada Pejabat Kolonial di London.

35. Sebelum ini Negeri-negeri Melayu diperintah secara feudal di mana Raja-raja Melayu mempunyai kuasa mutlak. Hanya golongan bangsawan yang memain peranan dalam politik negeri. Rakyat Melayu tidak langsung ada apa-apa hak politik. Sudah tentu tetamu juga tidak mempunyai suara dalam hal-hal berkenaan politik. Warganegara British keturunan Cina dan India juga tidak mempunyai apa-apa suara walaupun mereka boleh dilantik sebagai Ahli Kehormat Majlis Kerajaan Tempatan atau Perundangan.

36. Keputusan untuk melaksana sistem Kerajaan berlandaskan demokrasi merupakan satu langkah radikal di dalam pentadbiran Kerajaan di Persekutuan Tanah Melayu dan Negeri-negeri Melayu. Ini dipersetujui pemimpin ketiga-tiga kaum terbesar yang diwakili parti-parti politik UMNO, MCA dan MIC. Tidak syak lagi yang parti-parti ini mewakili sebahagian besar daripada ketiga-tiga masyarakat di Malaya. Pihak Komunis dan yang berhaluan kiri lain tidak menyatakan persetujuan mereka terhadap persefahaman ini.

37. Suruhanjaya Reid diberi penerangan tentang perjanjian dan persefahaman ini agar ianya akan dimasukkan kedalam Perlembagaan yang akan digubal. Ketiga-tiga parti meluluskan Perlembagaan yang digubal setelah beberapa pindaan dilakukan. Kesannya Perlembagaan ini menjadi kontrak yang mengikat ketiga-tiga kaum di Persekutuan Tanah Melayu menjelang merdeka pada tahun 1957.

38. Apabila Sabah dan Sarawak menyertai Negeri-negeri Semenanjung untuk membentuk Malaysia kontrak sosial ini di panjangkan kepada kedua-dua negeri ini. Orang Bumiputera Sabah dan Sarawak di beri taraf yang sama dengan orang Melayu. Pada masa ini juga perkataan Bumiputera diperkenalkan untuk membezakan orang Melayu dan orang Bumiputera Sabah, Sarawak daripada yang berketurunan pendatang. Kerana Bahasa Melayu dugunakan secara meluas di negeri-negeri Borneo tidak ada kesulitan bagi penerimaan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan. Walaupun kaum Bumiputera di kedua-dua negeri ini bukan semuanya orang Islam ini tidak memerlukan pindaan kepada Perlembagaan apabila perkataan Bumiputera diterima. Tetapi definisi rasmi bagi orang Melayu tetap tidak berubah.

39. Oleh itu pembentukan kontrak sosial dimaktubkan dalam pertama, Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu dan seterusnya Malaysia. Untuk mengatakan yang ianya tidak wujud samalah dengan menidakkan kandungan Perlembagaan yang diasaskan kepada penerimaan oleh pemimpin-pemimpin ketiga-tiga kaum terhadap kontrak sosial yang asal.

40. Kesemua tindakan susulan oleh Kerajaan adalah hasil daripada kontrak sosial ini. Hakikatnya pencetus kontrak sosial ini dan pewaris-pewaris mereka yang diiktiraf rakyat di setiap Pilihanraya Umum menunjukkan kesediaan rakyat untuk menghormati kontrak sosial ini.

41. Menidakkan kewujudan kontrak sosial ini ialah seperti berkata yang Malaysia ini wujud di dalam suasana kekosongan, tidak ada Perlembagaan dan undang-undang yang berlandaskan kontrak ini.

42. Pelaksanaan kontrak sosial ini memerlukan pemahaman semangatnya yang mendalam. Kontrak sosial ini bertujuan mewujudkan satu negara berbilang kaum yang stabil dan harmoni. Apa jua faktor yang akan akibatkan ketidakstabilan dan menghasilkan ketegangan di antara kaum haruslah dianggap tidak sesuai dengan semangat kontrak sosial ini.

43. Selama 50 tahun tidak ada sesiapa yang menyoal kontrak sosial ini. Malahan hari ini pun majoriti kaum Cina dan India dan Bumiputera Melayu dan kaum Bumiputera Sabah dan Sarawak menerima kontrak sosial ini. Tetapi kerana Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi pada asasnya kalah dalam pilihanraya 2008 dan sekarang mengetuai Kerajaan yang lemah, pihak ekstrimis dan penyanggah sekarang ini mempersoalkan kontrak sosial ini. Majlis Peguam kini telah menjadi sebuah parti politik yang percaya bahawa kepakarannya dalam undang-undang akan mengecualikan ianya daripada dipersoal tentang kelayakannya dan objektif politiknya.

44. UMNO Abdullah tidak berdaya menangkis apa-apa serangan terhadap kontrak sosial ini. Jika apa-apa terjadi Abdullah dan UMNO harus dipertanggungjawabkan.

11.8.08

Udang masak mentega PLUS telur doreng jew.....

Awal pagi jam 9 hp aku bergetar-getar di sebelah bantal, aduhh....sape la yang mengganggu mimpi indah ku nih.....lalu ku capai k550i putih bersih itu :

aku: Hello..spe nih..
dlm hp : kak ojie! kami dah OTW g usm nih amik kak ojie, siap kay..
aku : alorhh...kak ojie baru bgun arr misha..
dlm hp : takpe, jauh lagi ni..
aku : k lah..k lah..jap g siap k.ojie miscal eh..
dlm hp : ok bye..


Huuu...spupu aku daa.. x padan umo 8 tahun, diksi bahaya mcm org tua. Wargh...buat pertama kali dlm sem ni aku menjerit sorang2...huhuu mana taknye, ahad...9pg... Hukhukk..bru plan nk bgun 12 tghari tau! Affter b'cintan-cintun atas katil aku bingkas bangun dgn penuh semangat yg dibuat2..meluru ke bathroom ostel...

- mandi...xyah la citer ehh..(5minit jer haha)

Hmm...sepanjang dlm keta aku mengelamun jer..mate perit coz smlm tido lewat mentelaah buku ulasan utk paper kewartawanan..jd sepanjang hari ni aku akn memaki-hamu huuu...tension... Sesampainya di umh. untie mintak aku masakkan utk lunch..hmm, lme dah x pgang periuk nih. Selepas dislongkar dapur atas kebawah, kiri ke kanan.. hah!!! ini hasil yg aku dapat :
-3 biji telur...potato...ikan masin...udang rimau...cili kering......carrot n nothing else..

adoi, bayangkan lah bawang xder..cili boh xder..sos tiram n yg penting sumanye 'ilek pocik' dlm bahasa tamilnye..hmm masa utk berinovasi secara optimum ni...(nk g kedai runcit malasss..)

Aku tringat dulu kcik2 mama ske goreng udang kunin2..so aku rase tu majerin kot so..dgn optimisnya aku mencincang carrot n merangka program terbaik masakkan ari nih...

At 1st, aku gaul udang dgn kunyit dan garam..ditambah dengan sikittt 'pak aji'..kemudian goreng jer dlm kuali...minyak jgn byk coz akan tambah butter atau marjerin... then ble udang dah merah angkat lorh.... asingkan ke tepi...


Part 2 laks, goreng jer telur tu 3 biji..sorang satu hahaaaa....less is more rite! dah masak then angkat n asingkan...( x smpat snap )

part3 lak, goreng jer cili kering yg dipotong td TANPA minyak...hmm..aku bersin gle time goreng nih..haha...dah msk n separuh hangit, angkat n taburkan atas udang td utk pedaskan...make sure cili ni garing, baru sodappp...

Lastly...tabur jer lada hitam kt telur tu..coz, petua org2 dapur kate lada itam x sdap if kite tabur time dlm kuali...x fresh! haa..mcm2 da....ok now!! sedia utk dimamah daaa..hahaa...
Simple tak...simple tak...tp hasilnye aku teengok dak kecik si misha tu tambah 2 kali n aku ske ratah udang tu jew... ngeee~

Ptgnya, kami mkn tapau dari kedai lak..xyah la aku nk masak 2 round kan...3 jenis lauk arge rm19.50..aku pun x pasti ni makanan atau ape...mahal siotttt! baru ader 2 ketul aya...2 ketul ikan...n kupang... hmm..mahal siput kupang tu kot! Whteva..bukan duit akuh.. ;P

mOrAl VaLuE : Walaupun anda tgh diet giler2...x smestinya anda lansung xder barangan asas utk dimasak kt dalam dapur tu.... atleas ader bawang..hahaa....x stim lansung masak xder bawang putih huh!!!!

P/s : Anak dara x masuk dapur tu amatlah memalukan..hahaaa... k lah nk g clas nih, aku pk clas kol 9am rupanya kol 10am..dats y sempat posting nih......aku mmg pelupa..dah mmggu ke berapa dah ni pun dok sengalll lagi...k chow!!!

7.8.08

Makhluk Tuhan Paling Rajin!!!28 July 2008….KULIAH MINGGU KE-10 ykt214….

Hmm..actly kena mintak maaf kat prof. Wang nih coz minggu ni group kami sesetengah jer yang datang kuliah..huhuu…sowiey prof, janji tak buat lagi.. especially tukang karang nih.. sebenarnya kami dah serik dengan kuliah last week yang membosankan, sesungguhnya kami kurang tumpu perhatian pun dengan siaran Video yang dipaparkan tu.. and finally baru sedar minggu ni prof. Wang yg datang kuliah dan bukan Eng Kiat tu jadi rasa sangat lah rugi dan menyesal dengan perbuatan sendiri, huhuu…so sorry again my dear lecturer.. ngeee~


29 July 2008…. 1ST MEETING….. Hamzah Sendut I…1200…

Semuanya hadir dan sangat menepati masa! Good bebeh… Hari ni pembahagian tugasan dan pemilihan tajuk, kumpulan kami memilih topic : IMPLIKASI DAN FAKTOR HASIL DARI PENGGUNAAN TEKNOLOGI DARI KALANGAN MASYARAKAT GENDER…. Kerana kami merasakan topic ini agak menarik dan pembaca sekalian dapat mendapat hujah dan huraian terperici mengenai factor apa yg mendorong sesuatu gender dalam menggunakan sesebuah teknologi dan impaknya terhadap mereka dari penggunaan teknologi tersebut…cool!! Mmm.. menurut jadual, kami akan mula mencari maklumat tambahan besok dan siapkan drafnya sebelum isnin depan..moga segalanya berjalan lancar..hiii

P/S : Sorry to say, kami memang rajin..hahaaa…. ;p

1 Ogos 2008…. 2nd Meeting….. Hamzah Sendut I…1700…

Okay..agak kecewa hari ini perjumpaan terpaksa ditunda kerana sesetengah dari kami ada temuduga untuk CAMPUS WEB INTERNET RADIO di school, walaubagaimana pun tepat jam 1700 kesemua jadir untuk membincangkan topic yang dipilih dengan lebih mendalam setelah 2 hari mencari maklumat..(harap semua begitu) Perbincangan yg serius amat membosankan..warghhh..diz is not ours style!! Plz…make some changes hohoo…

Heheee…salah seorang ahli kumpulan yang kreatif mencadangkan kami berhujah menggunakan teknik kuiz iaitu berkonsep ‘ SIAPA CEPAT DIA DAPAT’ hii..akhirnya terhasil lah pelbagai idea dan huraian yg cukup konkrit diantara kedua pihak yang beradu kepandaian hingga suasana di kawasan kami amat meriah dan mendapat tumpuan..hehee.. kami telah Berjaya menyenaraikan 6 sub topic untuk penyelidikan yg lebih terperinci..plus beberapa idea yang segar setelah melalui segala bentuk pertikaman lidah kerana perbezaan pendapat yang ketara.. U all so rocks guys!!


P/S : Actly ada yang hanya sekadar lakonan..ngee~

4 OGOS 2008….3RD MEETING….Hamzah Sendut I …. 1400….

Hari ini kami mengadakan perjumpaan terakhir sebelum membuat post pertama kumpulan kami. Di sini juga pengumpulan data dan segala gambar dan video telah diambil dari ahli yang bertugas .. Huhuu..actly setelah aku search-search blog kumpulan-kumpulan yang lain, terasa amatlah terganggu di fikiran…sama ada blog kumpulan kami adalah yang terteruk atau blog orang lain jauh lebih menarik..hukhukk…god help me!!!

Akhirnya kami membuat keputusan utk membuat tajuk berikut sepertimana yang telah dijelaskan melalui draf di atas semoga kalian bersabar menantikan ulasan hebat topic ini dari kumpulan kami heheee….Watchout!!!

Fuhhh! Walaubagaimana risau dan ‘psycho’ nya kami, kami tetap akan melakukan yang terbaik untuk YKT214 dan blog kami yang tersayang nih.. Mmmuahhhhhkss!!!!!


P/S : Ni sebahagian hasil terkumpul hari nih..hikhikkk thankss…. ;)

5 OGOS 2008….4TH MEETING….Cafe Cahaya Gemilang….1400

Haih..esok dah kena bentang untuk post minggu ni, tukang karang nih dah sangat nervous jadi perjumpaan kecil-kecilan dibuat secara spontan untuk membincangkan apa yang bakal dihujah besok, harap-harap semuanya berjalan dengan baik sekali..hihiii… kami membuka blog kami dan membuat sedikit ubah-suai disamping memikirkan idea-idea kreatif utuk blog kami dengan harapan “ BIKINI vs SWIMTRUNK WEBLOG “ mampu menarik perhatian pembaca dan yg PENTING! Tutor kami Eng Kiat dan Prof. tersayang Wan Lay Kim…heee..( Blushing :p)

After 3jam memerah otak, akhirnya kami telah mempunyai hala tuju dan cara terbaik (hopefully) untuk melakukan perbentangan besok. Pencarian artikel dan grafik yang bersesuaian diharapkan dapat memeriahkan lagi “ BIKINI vs SWIMTRUNK WEBLOG “. Yang paling penting, semoga tukang karang ni tak gelabah besok yerk...huhuuu…